Πείραμα: Διακόπτης από γόμα
αν θέλετε να φτιάξετε έναν διακόπτη από γόμα για τον φακό σας...
Υλικά για το πείραμα
2 πινέζες
1 συνδετήρας σιδερένιος
μία γόμα
1 λαμπάκι με την βάση του
1 μπαταρία 4,5 Volt
καλώδιο
ψαλίδι
Βήματα
1. Κόβουμε 3 καλώδια και καθαρίζουμε τα άκρα τους ώστε να μπορούν να γίνουν οι συνδέσεις στο κύκλωμα.
2. Τυλίγουμε το ένα άκρο του καλωδίου στο μυτερό μέρος της πινέζας και το καρφώνουμε στην γόμα μας. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με δεύτερο καλώδιο και το καρφώνουμε στη γόμα σε απόσταση όση είναι το μήκος του συνδετήρα μας.
3. Ανασηκώνουμε την μία από τις δύο πινέζες και τοποθετούμε τον συνδετήρα και καρφώνουμε πάλι την γόμα με τον συνδετήρα και το καλώδιο. Ο συνδετήρας πρέπει να είναι χωρίς πλαστική επικάλυψη για να περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα.
4. Φτιάχνουμε ένα απλό κύκλωμα με ένα λαμπάκι και μια μπαταρία και συνδέουμε τον αυτοσχέδιο διακόπτη από γόμα.
και λίγη περισσότερη φυσική...
Για να ανάψει το λαμπάκι πρέπει να υπάρχει μία πλήρης μεταλλική διαδρομή που αρχίζει από τον έναν πόλο της μπαταρίας, περνά μέσα από το λαμπάκι μας και καταλήγει στον άλλο πόλο της μπαταρίας. Αν κάπου κοπεί το ηλεκτρικό κύκλωμα, το λαμπάκι μας θα σβήσει.
Το κύκλωμα κλείνει όταν ο συνδετήρας έρχεται σε επαφή με τις πινέζες . Όταν ανάβουμε το λαμπάκι, ο συνδετήρας κλείνει το διάκενο του κυκλώματος και επιτρέπει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ όταν ο συνδετήρας ανοίγει το διάκενο δεν επιτρέπει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος.
To ίδιο θα συμβεί αν ξεβιδώσουμε το λαμπάκι. Δημιουργείται ένα κενό στο ηλεκτρικό κύκλωμα δηλαδή λειτουργεί σαν διακόπτης.
Ο διακόπτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να απομονώσει μέρος ενός κυκλώματος. Το κύκλωμα ονομάζεται κλειστό, όταν ο διακόπτης είναι κλειστός, γιατί το σχέδιό του είναι μια κλειστή καμπύλη. Το κύκλωμα ονομάζεται ανοιχτό, όταν ο διακόπτης είναι ανοιχτός, γιατί το σχέδιό του είναι μια ανοιχτή καμπύλη. Αυτή η ορολογία αντιτίθεται στην καθημερινή ορολογία η οποία περιγράφει το ίδιο φαινόμενο, για παράδειγμα λέμε άνοιξε το φως ή άνοιξε το διακόπτη και εννοούμε, στην ηλεκτρολογική ορολογία, κλείσε το κύκλωμα που παράγει φως.
Ο Benjamin Franklin (1706 – 1790)
Ο Φραγκλίνος γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια και αναγκάστηκε, παρότι είχε ιδιαίτερη έφεση στα γράμματα, να εγκαταλείψει το σχολείο και να ασχοληθεί με το εμπόριο.
Έτσι απέκτησε τα οικονομικά μέσα που θα του επέτρεπαν να αποθανατίσει το όνομα του στην ιστορία των επιστημών.
Εκτός από την πολύ σημαντική έρευνα του στα θέματα του ηλεκτρισμού, ασχολήθηκε και με φαινόμενα μετεωρολογίας, κλιματολογίας, μηχανικής και οπτικής.
Όμως ο Φραγκλίνος ασχολήθηκε επιτυχώς και με την πολιτική. Ήταν μάλιστα ο πρώτος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία και συνέβαλε στην κατάρτιση του πρώτου Αμερικανικού συντάγματος.
Πηγή θεωρίας https://www.noesis.edu.gr/
Διάρκεια πειράματος: 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Εφαρμογή: Φυσική Ε' Δημοτικού Ηλεκτρισμός Φυσική Γ' Γυμνασίου Ηλεκτρικά Κυκλώματα
Κείμενο- φωτογραφίες πειράματος : Τίνα Νάντσου Ιδέα: Τίνα Νάντσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου