Πείραμα: Η πυξίδα μου τρελάθηκε

αν θέλετε να τρελάνετε την πυξίδα σας...


Υλικά για το πείραμα

1 πυξίδα
1 μπαταρία
1 καλώδιο
σελοτέιπ

Βήματα 

1. Περιστρέφουμε το καλώδιο γύρω από την πυξίδα σε ομόκεντρους κύκλους. Όσες περισσότερες περιστροφές κάνουμε τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμά μας.
2. Συνδέουμε τα άκρα του καλωδίου με τους πόλους της μπαταρίας μας. Τι παρατηρούμε; Αφήνουμε το ένα άκρο του καλωδίου ελεύθερο. Τι παρατηρούμε;
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Προς πια φορά περιστρέφεται η πυξίδα μας; Γιατί;
Να πώς σχεδιάσε το πείραμα ένας μαθητής μου

και λίγη περισσότερη θεωρία...

Ο Ηλεκρομαγνητισμός είναι ο τομέας της Φυσικής που μελετά τα φαινόμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με ηλεκτρικά φορτία και πηγές μαγνητικού πεδίου.

Αρχικά πιστεύονταν ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός είναι δύο διαφορετικά φαινόμενα μέχρι που ο Oersted παρατήρησε ότι όταν πλησίαζε μία πυξίδα σε αγωγό ο οποίος διαρρεόταν από ηλεκτρικό ρεύμα, τότε η μαγνητική της βελόνα προσανατολιζόταν ασυμβάτως κάθετα στον αγωγό.

Τότε έγινε κατανοητό ότι δεν επρόκειτο για δύο διαφορετικά φαινόμενα, αλλά για ένα: τον ηλεκτρομαγνητισμό. Η ενοποίηση των δύο αυτών φαινομένων έγινε από τον Maxwell με τις τέσσερις περίφημες που έκτοτε φέρουν το όνομά του (εξισώσεις του Maxwell).


Διάρκεια πειράματος: 5 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Εφαρμογή: Φυσική Στ' Δημοτικού Ηλεκτρομαγνητισμός  Φυσική Γ' Γυμνασίου Ηλεκτρομαγνητισμός Φυσική Β΄ Λυκείου Ηλεκτρομαγνητισμός

Κείμενο- φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας: Wikipedia


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις