Παράλληλη σύνδεση
Υλικά
2 λαμπάκια με τις βάσεις τους
1 μπαταρία 4,5 Volt
καλώδιο
συνδετήρες
ψαλίδι
Βήματα
1. Συνδέουμε τα δύο λαμπάκια παράλληλα όπως δείχνει η φωτογραφία.
2. Σβήνουμε το ένα λαμπάκι το άλλο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Αν ανοίξει το κύκλωμα σε κάποιον κλάδο, το ρεύμα θα διακοπεί μόνον σε αυτό.
Τι θα συμβεί αν ξεβιδώσουμε ένα λαμπάκι;
και λίγη περισσότερη φυσική . . .
Το ρεύμα μοιράζεται στους διάφορους κλάδους και κάθε κλάδος παίρνει μόνο ένα κλάσμα του συνολικού ρεύματος που βγάζει η πηγή. Κάθε κλάδος δέχεται όλη την τάση από τα άκρα της πηγής, γιαυτό και φωτοβολούν έντονα τα λαμπάκια μας.
Τα απαραίτητα υλικά για το κύκλωμα μπορείς να τα αγοράσεις από ένα μαγαζί με ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά είδη ή να τα ζητήσεις από έναν ηλεκτρολόγο.
Τόμας Έντισον
Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον. Έργο του L. Ruffe (Παρίσι, Bibliotheque Nationale). |
Αμερικανός εφευρέτης, ο δημιουργός του φωνογράφου, του λαμπτήρα, της κινηματογραφικής μηχανής, του φθοροσκοπίου, των σιδηροαλκαλικών μπαταριών, διάφορων τεχνικών κατασκευής τσιμέντου κ.λ.π. Συνολικά ο Έντισον είχε 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα.
Όλα ξεκίνησαν όταν τον έδιωξαν από το σχολείο ως καθυστερημένο και αναγκάστηκε να δουλέψει στον σιδηρόδρομο κι αργότερα ως τηλεγραφητής. Αυτή η δεύτερη δουλειά τον ώθησε στο να ξεκινήσει σοβαρή και συστηματική πειραματική δουλειά. Παρότι όμως ο Έντισον είχε 75 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, η μοναδική καθαρά επιστημονική του προσφορά ήταν το “Φαινόμενο Έντισον”, το οποίο αξιοποιήθηκε αργότερα στις λυχνίες.
Διάρκεια πειράματος :15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Προσοχή: Όλα τα πειράματα πρέπει να γίνουν με μπαταρίες 4,5 Volt ή 9 Volt.
Μην προσπαθήσετε να εκτελέσετε οποιοδήποτε από τα πειράματα ή τις κατασκευές χρησιμοποιώντας ρεύμα από την πρίζα του σπιτιού σας . Θα πάθετε ηλεκτροπληξία!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου