Πώς δημιουργούνται οι σεισμοί;

 αν θέλετε να μάθετε πώς δημιουργούνται οι σεισμοί . . .



Υλικά

2 βιβλία
1 κουτί

Βήματα

1. Τοποθετούμε βιβλία το ένα δίπλα στο άλλο.
2. Τοποθετούμε πάνω στα δύο βιβλία ένα κουτί. Όταν μετακινούμε τα δύο βιβλία αργά πάνω κάτω το κουτί μετακινείται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τεκτονικές πλάκες της Γης. Όταν μετακινούνται, μετακινούνται και τα σώματα που υπάρχουν πάνω τους. Αν πάνω από τις τεκτονικές πλάκες υπάρχει νερό τότε μετακινούνται τεράστιες ποσότητες νερού και δημιουργείται τσουνάμι.

και λίγη περισσότερη γεωλογία . . .

Η λιθόσφαιρα (το εξωτερικό τμήμα του στερεού φλοιού της Γης) χωρίζεται σε μικρό αριθμό πλακών που "επιπλέουν" και κινούνται ανεξάρτητα πάνω στο μανδύα της γης. Οι πλάκες αυτές ονομάζονται τεκτονικές πλάκες. Αυτές, σύμφωνα με τη θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, βρίσκονται σε αέναη κίνηση στη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου, ένδειξη του ζωντανού χαρακτήρα του πλανήτη. To μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας της Γης συμβαίνει στα όρια αυτών των πλακών. Η εξωτερική λιθόσφαιρα συντίθεται από δώδεκα περίπου μεγάλες πλάκες και αρκετές μικρότερες. Μέσα στα όρια κάθε πλάκας, τα πετρώματα του γήινου φλοιού κινούνται ως ενιαίο άκαμπτο σώμα με μικρή κάμψη και λίγες ηφαιστειακές ή σεισμικές εκδηλώσεις. Tα όρια των πλακών καθορίζονται από στενές ζώνες, πάνω στις οποίες εκδηλώνεται τo 80% της ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας.

Τα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών διακρίνεται με βάση την κίνησή τους ανά περιοχές σε:
α. συγκλίνοντα, όταν οι γειτονικές λιθοσφαιρικές πλάκες πλησιάζουν η μία την άλλη (οπότε και παράγεται φλοιός),
β. αποκλίνοντα, όταν οι γειτονικές λιθοσφαιρικές πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη (οπότε και καταστρέφεται φλοιός) και
γ. πλευρικώς ολισθαίνοντα, όταν υπάρχει πλευρική κίνηση μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών.

Διάρκεια πειράματος: 5 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Εφαρμογή: Γεωγραφία Σεισμοί  Γεωλογία
Κείμενο- ιδέα- φωτογραφίες πειράματος : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας : wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις