Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Αλλαγή του π με το τ προτείνουν πολλοί μαθηματικοί

Λονδίνο
Ένας διεθνής συνασπισμός μαθηματικών και άλλων ειδικών υποστηρίζει ότι η επιστημονική κοινότητα οφείλει να αποδεχθεί την αλλαγή της πιο γνωστής μαθηματικής σταθεράς, του περίφημου «π» -πρόκειται για το γνωστό 3,14 της περιφέρειας του κύκλου. Προτείνουν την θέση του «π» να πάρει η διπλάσια τιμή του, δηλαδή το 6,28, την οποία απεικονίζουν με το επίσης ελληνικό γράμμα «Τ». Ανακήρυξαν μάλιστα την 28η  Ιουνίου ως ημέρα «Τ».

Το «π»

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά,στη φυσική και στη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi. Οι δεκαδικοί αριθμοί του αριθμού «π» είναι άπειροι και για αυτό καθιερώθηκε να χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο που ακολουθούν το 3 δηλαδή, το 3,14.

Μάλιστα εδώ και χρόνια χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δεκαδικούς αριθμούς του «π». Το ρεκόρ κατέχει αυτή την στιγμή ένας Γάλλος προγραμματιστής που κατάφερε με την βοήθεια υπολογιστή να βρει 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικούς αριθμούς του «π».

Το «Τ»

Τα τελευταία χρόνια έπεσε στο τραπέζι η άποψη ότι για πρακτικούς λόγους στις μαθηματικές πράξεις πρέπει να αντικατασταθεί η σταθερά από τη διπλάσια τιμή της. Δηλαδή την θέση του 3,14 να πάρει το 6,28.

Πολλοί μαθηματικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνασπίστηκαν στην προώθηση αυτής της ιδέας και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουν δημιουργηθεί «ομάδες Τ» στις οποίες μετέχουν όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση του 3,14 από το 6,28. Οι θιασώτες του «Τ» υποστηρίζουν ότι αυτό και όχι το «π» είναι η φυσική σταθερά του κύκλου και ζητούν να επικρατήσει στα βιβλία και οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μαθηματική σταθερά.

Πηγή : Βήμα Science  New Scientist

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τον υπερβατικό αριθμό π κάντε κλικ στο ενδιαφέρον άρθρο του συναδέλφου  Γιάννη Φιορεντίνου  εδώ

2 σχόλια:

 1. Τίνα καλησπέρα!
  Ας μου επιτραπεί να προσθέσω μερικά στοιχεία:
  Στις 14 Μαρτίου κάθε χρόνο είναι η γιορτή (μάλλον ονομαστική) του "π". Του πιο διάσημου άρρητου και υπερβατικού αριθμού. Η ημερομηνία 14 Μαρτίου έχει επιλεγεί μιας και σε μορφή: Μήνας/Ημέρα γράφεται 3/14 ή 3,14 και άρα παραπέμπει άμεσα στα 3 πρώτα ψηφία της πολύ σπουδαίας μαθηματικής σταθεράς.
  Από την άλλη μεριά η ημέρα "Προσέγ-γισης"του π γιορτάζεται στις 22 Ιουλίου, δηλαδή 22/7 σε μορφή: Ημέρα/Μήνα,μιας και το κλάσμα 22/7 αποτελεί την πιο κοινή ρητή προσέγγιση για τον αριθμό π.
  Έτσι το τ "γιορτάζει" στίς 28 Ιουνίου, δηλαδή τον 6ο μήνα στις 28.

  Απ΄ότι γνωρίζω (πιθανόν τα πράγματα να άλλαξαν τους τελευταίους 10 μήνες), το «παγκόσμιο ρεκόρ» είναι 5.000.000.000.000 ψηφία του π που τον Αύγουστο του 2010 κατάφεραν να υπολογίσουν οι Alexander J. Yee & Shigeru Kondo, χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστή 2x Intel Xeon X5680 στα 3.33 GHz με μνήμη 96GB DDR3 και λειτουργικό Windows Server 2008 R2 Enterprise x64. Για το στόχο αυτό ο υπολογιστής δούλευε συνεχώς για 90 ημέρες (για περισσότερες πληροφορίες): http://el.wikipedia.org/wiki/Αριθμός_π).

  Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το π στη Βίβλο:

  Υπάρχουν κάποιες αναφορές για το π στη Βίβλο, που χρονολογούνται γύρω στον 16ο π Χ. αιώνα (και κατ' άλλους μελετητές τον 10ο π.Χ. αιώνα). Συγκεκριμένα στην Παλαιά Διαθήκη, στο Βασιλειών Γ΄, 7:23, αναφέρεται ότι:

  " και εποίησε την θάλασσαν δέκα εν πήχει από του χείλους αυτής, στρογγύλον κύκλω το αυτό • πέντε εν πήχει το ύψος αυτής και συνηγμένοι τρεις και τριάκοντα εν πήχει εκύκλουν αυτήν."

  Το απόσπασμα αυτό αναφέρεται στο θυσιαστήριο που είχε κατασκευασθεί στο ναό του Σολομώντα, ο οποίος είχε (σύμφωνα με την περιγραφή) περιφέρεια τριάντα πήχεις και διάμετρο δέκα πήχεις, επομένως αντιστοιχούσε σε τιμή του π ίση προς 30/3, δηλαδή ίση με 3.

  Ένα σχεδόν παρόμοιο χωρίο (που επίσης παραπέμπει σε τιμή του π ίση προς 3) υπάρχει στο Παραλειπομένων Β΄, 4:2. Σίγουρα προκαλεί έκπληξη η πολύ "χοντρική" εκτίμηση για το π σε μια περίοδο που ήδη το π είχε προσεγγισθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, κάτι που προφανώς αγνοούσαν οι συγγραφείς της Βίβλου.

  (Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης παραπέμπεται στη διπλωματική εργασία της Παρασκευής Αρώνη, με τίτλο: 'Η ιστορία του π', για περισσότερες λεπτομέρειες. http://www.math.uoa.gr/me/dipl/dipl_aroni.pdf )

  Για την ανακρίβεια λοιπόν στην τιμή του π έχουν αναφερθεί διάφορες "εξηγήσεις", μεταξύ των "ακραίων":

  " Να η απόδειξη ότι η Βίβλος είναι πλαστή"

  και

  " Αυτό αποδεικνύει ότι όντως το π ισούται με 3 και οι επιστήμονες μας λένε ψέματα".

  (Από το βιβλίο: Η χαρά του π, του David Blatner, σε μετάφραση Γαβριήλ Μοσχόπουλου, από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα").

  Να είσαι πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ πολύ για το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο! Πάντα μαθαίνω από τις αναρτήσεις σου και με βάζεις να ψάχνω Γιάννη! Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...