Κομήτης κάνει βουτιά θανάτου στον Ηλιο


Ουάσινγκτον

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, η καταστροφή ενός κομήτη που βούτηξε με ταχύτητα στην επιφάνεια του Ήλιου φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε σε πραγματικό χρόνο, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.

Η βουτιά θανάτου καταγράφηκε από δύο δορυφόρους που κρατούν τα μάτια τους μονίμως στραμμένα στο άστρο, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) και το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO).

Κομήτες που πλησιάζουν επικίνδυνα στον Ήλιο έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αυτή όμως ήταν η πρώτη βουτιά που βιντεοσκοπείται ζωντανά.

«Λόγω της έντονης θερμότητας και της ακτινοβολίας, ο κομήτης απλά εξατμίστηκε εντελώς» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του SDO.

Η κουκίδα που περνά και χάνεται

Ορατός σαν μικρή λευκή κουκίδα στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, ο κομήτης διακρίνεται να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο και να χάνεται στην αριστερή πλευρά του.

Το βίντεο ελήφθη στις 6 Ιουλίου και δείχνει σε γρήγορη κίνηση την πορεία του κομήτη, συνολικής διάρκειας 15 λεπτών.

Οι κομήτες, σώματα από πάγους και σκόνη, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Οι περισσότεροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λεγόμενο νέφος του Όορτ που βρίσκεται στο όριο του Ηλιακού Συστήματος σε απόσταση ενός έτους φωτός.

Περιστασιακά, μπορεί να βρεθούν σε τροχιές που περνούν σε μικρή απόσταση από τους πλανήτες και τον Ήλιο.

Ο κομήτης που χάθηκε στον Ήλιο στις 6 Ιουλίου ανήκε πιθανότατα στη οικογένεια κομητών Κρόιτζ - μικροί κομήτες που δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου, μητρικού κομήτη πριν από μερικούς αιώνες.

Πηγή : Βήμα Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις