Μήπως βρέθηκε το μποζόνιο Higgs;
Εντυπωσιακά αποτελέσματα από το LHC στο CERN |
Οι ερευνητές των στοιχειωδών σωματιδίων θα μπορούσαν να συγχωρεθούν για το αίσθημα της κούρασης που νιώθουν. Ένα απροσδόκητο σήμα στα δεδομένα που μελετούν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων LCH για άλλη μια φορά αποδίδεται στο μποζόνιο Higgs - το υποθετικό σωματίδιο που ελπίζουμε ότι θα βρεθεί στο CERN.
Η είδηση δημιουργεί ελπίδες ότι η από καιρό αναμενόμενη εύρεση του σωματιδίου μπορεί τελικά να είναι εφικτή - μετά την αναφορά που είχε γίνει στις αρχές του χρόνου για την πιθανή εύρεση του σωματιδίου που τελικά ήταν ένας ψευδής συναγερμός ( δες εδώ ) Ωστόσο, το σήμα μπορεί και πάλι να είναι ένα στατιστικό λάθος που θα μπορούσε να εξαφανιστεί, όταν τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουμε από την έρευνα θα είναι περισσότερα.
Κατά τη σύγκρουση δεσμών πρωτονίων στον ανιχνευτή ATLAS στον LHC, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη, στην Ελβετία, βρέθηκε μια αναπάντεχη αφθονία ζευγών μποζονίων W, τα οποία μεταφέρουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, με ενέργειες μεταξύ περίπου 120 με 140 gigaelectronvolts (GeV).
Αυτά τα ζεύγη μποζονίων θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα σωματίδιο Higgs με μάζα στο εύρος των ζευγών των μποζονίων W (οι μάζες των σωματιδίων και οι ενέργειες αντιμετωπίζονται εναλλακτικά επειδή η μάζα εύκολα μετατρέπεται σε ενέργεια κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των σωματιδίων και των διασπάσεων τους).
Η παρουσίαση αυτών των δεδομένων έγινε την Παρασκευή από τον Kyle Cranmer του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατά τo Europhysics Conference of High-Energy Physics στην Grenoble της Γαλλίας.
Πηγή : New Scientist Ελεύθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου
Physics World
Ο μεγάλος φυσικός Peter Higgs |
και λίγη περισσότερη θεωρία....
Μποζόνια: σωμάτια που υπακούουν στη στατιστική Bose-Einstein. Έχουν ακέραιο spin. Μποζόνια είναι όλα τα σωμάτια αλληλεπίδρασης (φωτόνια, γλοιόνια, βαρυτόνια, W+, W_, Z).
Καθιερωμένο πρότυπο (Standart Model) : η θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις , εκτός της βαρύτητας.Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο υπάρχουν 12 στοιχειώδη σωμάτια ( δες φωτογραφία ) 6 λεπτόνια και 6 κουαρκς. Τα στοιχειώδη σωμάτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή μποζονίων.
Το καθιερωμένο πρότυπο |
Επειδή ο χρόνος ζωής του σωματιδίου Higgs είναι πάρα πολύ μικρός η ανίχνευσή του θα παρατηρηθεί έμμεσα μέσω των προϊόντων που διασπάται και τα οποία είναι ανιχνεύσιμα.
Το σωματίδιο πήρε το όνομα του από τον Βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς που ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 44 χρόνια. Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Στα πειράματα που γίνονται με τον LHC γίνονται συνεχώς προσπάθειες αναδημιουργίας των συνθηκών που επικράτησαν όταν συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη και έτσι πιστεύεται ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπιστεί εκεί το μποζόνιο. Ο Πίτερ Χιγκς πιστεύει ότι με την χρήση του επιταχυντή στο CERN είναι πλέον θέμα χρόνου για να επιβεβαιωθεί και πειραματικά η ύπαρξη του μποζονίου που φέρει το όνομά του. Ο 82χρονος επιστήμονας ευελπιστεί ότι αυτό θα συμβεί σύντομα ώστε να προλάβει να πάρει στα χέρια του το Νόμπελ Φυσικής που θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει σε περίπτωση που κάνει την εμφάνιση του το μυστηριώδες σωματίδιο.
Συχνά το σωματίδιο Higgs αναφέρεται ως σωματίδιο του Θεού. Αυτός ο χαρακτηρισμός ποτέ δεν δίνεται από επιστήμονες αλλά είναι μια "εξυπνάδα" των ΜΜΕ που εκμεταλλεύτηκαν (με κάκιστο τρόπο) ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο του Lederman με αντίστοιχο τίτλο. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον να ακουστεί πώς μπήκε αυτός ο τίτλος ("The God Particle") στο βιβλίο Η αρχική πρόταση του Lederman ήταν "The Goddam Particle", δηλαδή το καταραμένο σωματίδιο, που ο εκδότης δεν το δέχτηκε και το άλλαξε σε God Particle !!!! Αυτά από μια συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος ο Higgs . Την παραπάνω πληροφορία μου έδωσε ο Ν.Δ. Τράκας Αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ.
Σχετική αρθρογραφία:
Physics ntua
Για τη Φυσική του Γιάννη Φιορεντίνου
Britannica
Physics 4u
καθώς και το Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική Ι.Γραμματικάκη Εκδόσεις Δημόπουλου
Μπράβο Τίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ακόμη πλήρης και πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Και ενώ ακόμη και οι ερευνητές στο CERN "κουράζονται", εσύ (εν μέσω καλοκαιριού) δείχνεις ακούραστη.
Να είσαι καλά!
Ευχαριστώ πολύ Γίαννη, και εσύ βλέπω εν μέσω καλοκαιριού πιστός στη Φυσική ε;
ΑπάντησηΔιαγραφή