Μαύρη τρύπα πιάστηκε στα πράσα να απολαμβάνει ένα αστέρι
(Image: Aurore Simonnet, Sonoma State University) |
Στις 28 Μαρτίου, το τηλεσκόπιο Swift της NASA εντόπισε αρκετά μακριά μία φωτεινή έκρηξη ακτίνων Χ που προέρχονται από μία περιοχή του ουρανού όπου δεν είχαν ανιχνευθεί ποτέ ακτίνες Χ .
Δύο ομάδες επιστημόνων, μία με επικεφαλής τον David Burrows του Pennsylvania State University στο University Park και η δεύτερη της Ashley Zauderer του Harvard-Smithsonian Center για την Αστροφυσική στο Cambridge της Μασαχουσέτη, λένε ότι οι εκρήξεις αυτές ήταν πιθανώς κομμάτια ενός άστρου που διαμελίστηκε όταν περιπλανήθηκε πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται 4,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Δεδομένου ότι το αστέρι ήταν σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα πριν τον διαμελισμό του , αναδύεται φως γύρω από την τρύπα , φως όσο φως εκπέμπουν ένα εκατομμύριο ήλιοι, καθώς η μαύρη τρύπα σταδιακά κατάπιε το αστέρι. Αυτό το «μάσημα» αστεριού είχε προβλεφθεί θεωρητικά και είναι δυνατόν να υπάρχει και γύρω από άλλες μαύρες τρύπες στο παρελθόν.
Ο Davide Lazzati του North Carolina State University στο Raleigh λέει ότι η εύρεση και άλλων τέτοιων ξεσπάσματων θα μπορούσε να βοηθήσει στον υπολογισμό της πυκνότητας των αστέρων στις κεντρικές περιοχές των γαλαξιών, όπου ζουν κολοσσιαίες μαύρες τρύπες, όπως αυτή.
Πηγή : New Scientist Ελεύθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου