Ένα αστέρι γεννιέται στη γαλαξιακή γειτονιά της Γης

 Ένα αστέρι γεννιέται στη γαλαξιακή γειτονιά της Γης 
 
Ουάσινγκτον
 
Ένα άστρο τόσο νεαρό, ώστε ακόμα δεν έχει αρχίσει να λάμπει με όλη του τη δύναμη, ανακαλύφθηκε σε απόσταση μόλις 27 ετών φωτός, πλησιέστερα από οποιοδήποτε άλλο νεογέννητο άστρο. Μάλιστα οι πλανήτες που ενδέχεται να περιφέρονται γύρω του θα ήταν τόσο νέοι, ώστε θα παρέμεναν ακόμα καλυμένοι με διάπυρο μάγμα.

Το κοσμικό βρέφος εντοπίστηκε από Αμερικανούς αστρονόμους στον αστερισμό της Περιστεράς.
Ονομάστηκε AP Columbae, δηλαδή «AP της Περιστεράς».

Όπως όλα τα άστρα, το AP Columbae σχηματίστηκε όταν ένα γιγάντιο νέφος αερίου κατέρρευσε κάτω από το ίδιο του το βάρος και μετατράπηκε σε πυκνή σφαίρα. Καθώς το αέριο συμπιέζεται από τη δύναμη της βαρύτητας, η θερμοκρασία ανεβαίνει και κάνει το νεογέννητο άστρο να εκπέμπει μια αμυδρή, βαθυκόκκινη λάμψη.

Ο δικός μας Ήλιος, εξηγεί ο δικτυακός τόπος του Science, πέρασε 50 εκατομμύρια χρόνια σε αυτή τη φάση, κατά την οποία τροφοδοτήθηκε κυρίως από τη βαρύτητα, πριν τελικά ξεκινήσουν οι αντιδράσεις σύντηξης υδρογόνου που τον έκαναν πραγματικά να λάμπει.

Τα άστρα περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη φάση της πυρηνικής σύντηξης υδρογόνου, μια φάση που οι αστροφυσικοί «κύρια αλληλουχία».

Το AP Columbae είναι το πλησιέστερο άστρο που έχει εντοπιστεί να βρίσκεται σε ένα στάδιο εξέλιξης πριν από την κύρια αλληλουχία, αναφέρουν οι ερευνητές στο The Astronomical Journal.

To συμπέρασμα ότι το άστρο δεν έχει ακόμα περάσει στην κύρια αλληλουχία προκύπτει από το γεγονός ότι περιέχει λίθιο, ένα στοιχείο που καταστρέφεται από πυρηνικές αντιδράσεις χαμηλής θερμοκρασίας, πριν ακόμα ξεκινήσει ακόμα η σύντηξη υδρογόνου. Τα ώριμα άστρα όπως ο Ήλιος δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίθιο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Άντρικ Ρίντελ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, εκτιμά ότι η μελέτη του AP Columbae θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία για τη γέννηση του δικού μας Ήλιου.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν επίσης να μάθουν αν το νεογέννητο άστρο διαθέτει πλανήτες. Αν υπάρχουν, οι πλανήτες αυτοί θα ήταν τόσο νέοι ώστε να παραμένουν ακόμα θερμοί και να εκπέμπουν μια αμυδρή λάμψη στο φάσμα του υπεριώδους.

Αν οι αστρονόμοι καταφέρουν να εντοπίσουν αυτό το αρχέγονο φως, θα έχουν ουσιαστικά μια εικόνα για το πώς ήταν το Ηλιακό Σύστημα στην αρχή της εξέλιξής του.

Πηγή : Newsroom ΔΟΛ       in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις