Εφικτή σε τρεις δεκαετίες η πυρηνική σύντηξη που θα παράγει άπλετη ενέργεια
Σε 30 χρόνια ίσως να γίνει πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών για την πραγματοποίηση της πυρηνικής σύντηξης. Η σύντηξη είναι ο τρόπος που παράγεται η ενέργεια στον Ήλιο και ήδη από τη δεκαετία του 1950, πλήθος φυσικών προσπαθεί να κατανοήσει αυτή την περίπλοκη διαδικασία που μπορεί να αποφέρει στην ανθρωπότητα άπλετη ενέργεια για πάντα. Ο καθηγητής Στιβ Κόουλεϊ που είναι διευθυντής του Κέντρου για την Ενέργεια από Σύντηξη στο Κούλχαμ της Βρετανίας, προσπαθεί με άλλους 1.000 επιστήμονες από την Ευρώπη να δημιουργήσουν σε έναν τεράστιο μαγνητικό θάλαμο τις συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα της Γης.
Ο ίδιος δεν χάνει την αισιοδοξία του και πιστεύει ότι παρά τις δυσκολίες, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η σύντηξη θα γίνει πραγματικότητα. Για να επιτευχθούν μέσα στον τεράστιο μαγνητικό θάλαμο (που λέγεται tokamak) οι συνθήκες που επικρατούν στην καρδιά του Ηλιου, πρέπει να συνενωθούν (συντηχθούν) πυρήνες υδρογόνου και συγκεκριμένα τα ισότοπα δευτέριο και τρίτιο.
Για να γίνει αυτό απαιτούνται παρά πολύ υψηλές θερμοκρασίες, 150 εκατομμύρια βαθμοί, και πίεση εκατομμυρίων ατμοσφαιρών. Από τη συνένωση προκύπτει πλάσμα υδρογόνου το οποίο πρέπει να συγκρατηθεί με ισχυρότατους μαγνήτες. Οι επιστήμονες στο Κούλχαμ προσπαθούν να επιτύχουν τη συγκράτηση του πλάσματος με πηνία υπεραγωγιμότητας που παράγουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία έως και 1.000 φορές ισχυρότερα από αυτό της Γης.
Από το 1983 που ξεκίνησε το μεγάλο επιστημονικό πείραμα στο Κούλχαμ (ονομάζεται JET - Joint European Torus), έχει καταφέρει να παραγάγει16 MV ενέργεια από σύντηξη για μερικά δευτερόλεπτα.
Το 2019 σχεδιάζεται να λειτουργήσει στη Νότια Γαλλία ένας ακόμη μεγαλύτερος αντιδραστήρας, με την οικονομική συνδρομή δεκάδων χωρών, που ίσως καταφέρει να πραγματοποιήσει τη σύντηξη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου