Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Πείραμα: Τα μαλλιά του τρελοεπιστήμονα!

αν θέλετε να θυμίζετε  τρελοεπιστήμονα...

Υλικά για το πείραμα

1 μπαλόνι
λουσμένο κεφάλι με μαλλιά!


Βήματα

1. Φουσκώνουμε καλά το μπαλόνι μας.
2. Τρίβουμε το μπαλόνι μας στο λουσμένο μας κεφάλι για 2 λεπτά. Στη συνέχεια σηκώνουμε αργά το μπαλόνι πάνω από το κεφάλι μας. Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;

και λίγη περισσότερη φυσική...

Χάρη στο στατικό ηλεκτρισμό τα μαλλιά μας κολλάνε πάνω στο μπαλόνι και έτσι όταν απομακρύνουμε το μπαλόνι από το κεφάλι μας αποκτάμε τα μαλλιά του τρελοεπιστήμονα!

Ο Ηλεκτρισμός είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τα ηλεκτρικά φαινόμενα, δηλαδή τα φαινόμενα που προκαλούνται ως αποτέλεσμα την παρουσίας και της ροής του ηλεκτρικού φορτίου. Πολλά καθημερινά φαινόμενα, όπως οι αστραπές και ο στατικός ηλεκτρισμός είναι ηλεκτρικά.
Ιστορικά ως έννοια έχει τις ρίζες του στην παρατήρηση του Θαλή του Μιλήσιου (περίπου το 600 π.Χ.) ότι κομμάτι ήλεκτρου (κεχριμπάρι) που τρίβεται σε ξηρό ύφασμα έλκει μικρά κομμάτια άχυρου. Εξ ου και η ονομασία "ηλεκτρισμός", δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται στο ήλεκτρο. Το 19ο αιώνα αναπτύχθηκαν βαθμιαία διάφορες τεχνικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού, αλλά μόλις τον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκε η διάχυτη παρουσία των ηλεκτρικών δυνάμεων οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στη συγκρότηση και τη συμπεριφορά της ύλης γύρω μας.

Διάρκεια πειράματος : 5 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Εφαρμογή: Φυσική Ε' Δημοτικού Ηλεκτρισμός  Φυσική Γ' Ηλεκτρισμός
Κείμενο- φωτογραφίες πειράματος : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας: Wikipedia 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...