Ωκεάνια λιβάδια: μια εκπληκτική θέα από το διάστημα

Τεράστιοι πληθυσμοί μικροοργανισμών σχηματίζουν ρεύματα και δίνες στα επιφανειακά νερά   (Φωτογραφία:  ESA )
Στην πρώτη δορυφορική εικόνα του 2012 που στέλνει στο in.gr η ESA, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, ένας γιγάντιος, χρωματιστός σχηματισμός σε σχήμα «8» διακρίνεται στα νερά του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού. Είναι ένα «λιβάδι» από φυτοπλαγκτό, το οποίο απολαμβάνει την αύξηση των θρεπτικών συστατικών και της θερμοκρασίας που φέρνει το καλοκαίρι στο Νότιο Ημισφαίριο.

Τα μικροσκοπικά φυτά και τα φωτοσυνθετικά βακτήρια που δημιουργούν το σχηματισμό εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά που δίνει η ανάμειξη του επιφανειακού νερού με ρεύματα μεγάλου βάθους. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται συνήθως στα τέλη του έτους, όταν το Νότιο Ημισφαίριο έχει καλοκαίρι, γεγονός που οδηγεί στον εκρηκτικό πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

Το πλαγκτό είναι εξάλλου η βάση της τροφικής αλυσίδας και παίζει σημαντικό ρόλο στον λεγόμενο κύκλο του άνθρακα: οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παράγουν ένα σημαντικό μέρος του ατμοσφαιρικού οξυγόνου.

Ο σχηματισμός που διακρίνεται στην εικόνα οφείλεται σε μια πληθώρα διαφορετικών μικροοργανισμών, με διαφορετικούς μπλε και πράσινους τόνους.

Οι φασματικές αναλύσεις των χρωστικών ουσιών με τη βοήθεια δορυφόρων επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την ταυτοποίηση των μικροοργανισμών και δίνει μια πρώτη εκτίμηση της τοξικότητάς τους.

Η συγκεκριμένη εικόνα ελήφθη στις 2 Δεκεμβρίου 2011 από τον δορυφόρο γεωσκόπησης Envisat της ESA. Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αντιστοιχει σε περιοχή διαμέτρου 300 μέτρων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις