Ύφασμα μετατρέπει τη θερμότητα του σώματος σε ενέργεια!

Graduate student Corey Hewitt works with a sample of thermoelectric fabric in the Nanotechnology lab.


Ένα οικονομικό υλικό ικανό να παράγει ενέργεια με τη βοήθεια της θερμότητας του σώματος δημιούργησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στις ΗΠΑ.

Το ύφασμα Power Felt φέρει στην πλέξη του μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα οι οποίοι παράγουν ενέργεια, μετατρέποντας τη θερμότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Μηδαμινό κόστος με μέγιστη απόδοση

Οι ερευνητές του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Μοριακών Υλικών εκτιμούν ότι η κάλυψη ενός κινητού με το ενεργειακό ύφασμα θα μπορούσε να στοιχίζει μόλις ένα δολάριο – δηλαδή περίπου 0,75 ευρώ.
Η ιδέα θερμοηλεκτρικών υλικών για την παραγωγή ενέργειας από την επαφή τους με το σώμα δεν είναι καινούρια, ωστόσο μέχρι τώρα το κόστος τέτοιων  εφαρμογών ήταν απαγορευτικό.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το Power Felt θα μπορούσε να «ντύσει» σωλήνες, το εσωτερικό της οροφής των σπιτιών ή ακόμα και το κάθισμα του οδηγού, προκειμένου να εκμεταλλεύεται τη θερμότητα η οποία υπό άλλες συνθήκες θα πήγαινε χαμένη.

Κατά τη διάρκεια του τζόγκινγκ οι αναψοκοκκινισμένοι ασκούμενοι θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους ή κάποια άλλη συσκευή
 
«Η αλήθεια είναι ότι χάνουμε αρκετή ενέργεια υπό μορφή θερμότητας» σχολιάζει ο φοιτητής Κόρι Χιούιτ, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα. «Για παράδειγμα, η ανακύκλωση και η σωστή διοχέτευση της θερμικής ενέργειας που παράγεται εντός του αυτοκινήτου θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανάλωση της βενζίνης, να λειτουργήσει το ραδιόφωνο, το σύστημα κλιματισμού και πλοήγησης».
«Σε γενικές γραμμές, τα θερμοηλεκτρικά υλικά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ως τεχνολογία παραγωγής ενέργειας και υπάρχουν ακόμη τόσες δυνατότητες στον συγκεκριμένο τομέα» προσθέτει ο νέος ερευνητής. «Προσωπικά, οραματίζομαι ένα ενεργειακό γιλέκο που στο εσωτερικό του θα διαθέτει ως φόδρα το Power Felt, το οποίο θα συλλέγει και θα παράγει ενέργεια από τη θερμότητα του σώματος».

Σύντομα στην αγορά

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κέντρου, δρ Ντέιβιντ Κάρολ υποστηρίζει ότι «αγκαλιάζοντας» και μόνο το κινητό μας τηλέφωνο, το Power Felt θα μπορούσε να του προσφέρει ενεργειακή κάλυψη σε περιπτώσεις όπως π.χ. η διακοπή ρεύματος.
Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές βρίσκονται σε συνομιλίες με επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα στην εμπορική του διάθεση.

Πηγή: Το Βήμα
 http://news.wfu.edu/2012/02/22/power-felt-gives-a-charge/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις