"Beautiful Minds" (Παπαδημητρίου, Δασκαλάκης)- οι Έλληνες θεωρητικοί που ανατρέπουν την θεωρία του John Nash
O Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου και ο Κωνσταντίνος
Δασκαλάκης, θεωρητικοί της πληροφορικής από τα πανεπιστήμια Berkley και
ΜΙΤ, επαναπροσδιορίζουν και ανατρέπουν μπροστά στο φακό τη θεωρία των
παιγνίων του νομπελίστα John Nash.
Αποτυπώνουν με παραδείγματα τις εφαρμογές της στην σύγχρονη οικονομία και στην καθημερινή ζωή του 21ου αιώνα και δίνουν απαντήσεις σε νεαρούς έλληνες μαθητές που ψάχνουν τον τρόπο που μπορεί η σύγχρονη επιστήμη να καθορίσει το μέλλον και τις προοπτικές του καθενός μας στην εκπομπή της ΕΤ1 "Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρωπους" (29/01/2012).
Σενάριο - σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης Αποτυπώνουν με παραδείγματα τις εφαρμογές της στην σύγχρονη οικονομία και στην καθημερινή ζωή του 21ου αιώνα και δίνουν απαντήσεις σε νεαρούς έλληνες μαθητές που ψάχνουν τον τρόπο που μπορεί η σύγχρονη επιστήμη να καθορίσει το μέλλον και τις προοπτικές του καθενός μας στην εκπομπή της ΕΤ1 "Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρωπους" (29/01/2012).
Φωτογραφία: Claudio Bolivar
Αρχισυνταξία: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Μοντάζ: Πάνος Δαουλτζής
Παραγωγή: Φένια Κοσοβιτσα –Blonde s.a.
Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Δασκαλάκης (γεν. 1981) είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του MIT. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει, όμως, κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στo Berkley.
Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Νάς που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια. Η ισορροπία Νας εισήχθη από τον Τζων Φορμπς Νας το 1951, ο οποίος χρησιμοποιώντας το τοπολογικό θεώρημα του Βrower (1912) για τις υπερ-σφαίρες και το λήμμα του Sperner, απέδειξε ότι κάτω από πολύ γενικές συνθήκες πάντα υπάρχει ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας, και για την συνεισφορά αυτή ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ για τις οικονομικές επιστήμες. Με απλά λόγια ο Νας στο πεδίο της Θεωρίας των Παιγνίων, είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι.
Και ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία. Ο Δασκαλάκης, όμως απέδειξε ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Έδειξε δηλαδή ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβληθεί η ισορροπία. Για αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.
Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα δείτε τα
:http://people.csail.mit.edu/costis/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου