Το θερινό ηλιοστάσιο έρχεται
Σε μερικές ώρες ο ήλιος μας θα βρεθεί στο σημείο του θερινού ηλιοστασίου (δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα). Αυτό σημαίνει την έναρξη του θέρους, τη μεγαλύτερη μέρα και τη βορειότερη ανατολή του ήλιου.
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Η 22 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.
Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει
προς το Νότο, και στις 23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό
σημείο, οπότε, όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και
νύχτα: ισημερία. Αλλά η κάθοδος του Ήλιου
συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο
σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά
χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο
Χειμώνας. Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.
Να και ένα πείραμα που μπορείτε εύκολα να κάνετε:Μέτρηση της κλίσης της Γης στο Θερινό Ηλιοστάσιο |
Δείτε πώς φωτογράφισε το φαινόμενο η NASA.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου