Φτιάχνουν φωτοβολταϊκά ... από μαρμελάδα!

Ενέργεια από γυαλί, μολύβι και… μαρμελάδα παράγουν νέοι φοιτητές.

Σύμφωνα με δημοσίευση της ιστοσελίδας cretalive.gr, στο πλαίσιο του θερινού σχολείου Χημείας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Ευρώπης επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα μίνι φωτοβολταϊκό πάνελ … από απλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.Στόχος είναι η κατασκευήςφωτοβολταϊκών μεβιωδιασπώμενα υλικά. Για παράδειγμα, οι ερευνητές θα αποσπάσουν από τη μαρμελάδα χρωστική ουσία, από το μολύβι το γραφίτη, ενώ θα χρησιμοποιήσουν επίσης ένα κομμάτι γυαλί.

Φωτοβολταϊκά από γρασίδι στο MIT

Μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών από κομμένο γρασίδι και νεκρά φύλλα ανέπτυξε ο ερευνητής του ΜΙΤ Andreas Mershin.

Η νέα τεχνολογία ονομάζεται «Φωτοσύστημα Ι» και βασίζεται στα μόρια των φύλλων που περιέχουν χλωροφύλλη και είναι ικανά να φωτοσυνθέσουν.

Όταν τοποθετηθούν σε ένα επίπεδο γυαλί και αναμιχθούν με οξείδιο του ψευδαργύρου και οξείδιο τιτανίου, τα μόρια αυτά μπορούν να απορροφήσουν και να μεταδώσουν ηλεκτρισμό.

Αξιοποιώντας τη νέα μέθοδο, οι συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ένα μείγμα με φυτική βάση.
Δείτε το video από το θερινό σχολείο Χημείας στην Κρήτη

Πηγή: Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις