Αυτογεμιζόμενο παγούρι νερού συλλέγει υγρασία από τον αέρα
Η τεχνολογική εφαρμογή της ενδιαφέρουσας αυτής δραστηριότητας του εντόμου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγουριού, που είναι σε θέση να «αυτογεμίζεται» με νερό, «παράγοντας» ποσότητα τριών λίτρων την ώρα.
Ο κλάδος αυτός της επιστήμης επονομάζεται «βιομίμηση»: η χρήση παραδειγμάτων από τη βιολογία ως «έμπνευση» για τεχνολογικές συσκευές. Η εταιρεία δημιουργήθηκε μόλις το Μάιο από τέσσερις αποφοίτους πανεπιστημίου, οι οποίοι ευελπιστούν να μεταφέρουν τα βιολογικά χαρακτηριστικά του εντόμου της ερήμου Ναμίμπ στην τεχνολογία.
Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω παγούρι - η ανάπτυξη του οποίου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο επίπεδο- καλύπτεται εξωτερικά από υδρόφιλα και υδροφοβικά υλικά. Ένας ανεμιστήρας θα κατευθύνει τη ροή του αέρα πάνω στην επιφάνεια του παγουριού, και στη συνέχεια θα ακολουθεί συγκέντρωση της υγρασίας, συμπύκνωσή της και αποθήκευση του νερού στο εσωτερικό.
Παρεμφερείς τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ήδη σε κάποιες χώρες, με συσκευές οι οποίες τοποθετούνται σε σκεπές κτιρίων και συγκεντρώνουν υγρασία από τον αέρα, αλλά πρόκειται για ογκώδη μηχανήματα τα οποία απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και παράγουν μικρές ποσότητες νερού.
Το παγούρι της NBD Nano παρουσιάζεται πολλά υποσχόμενο, καθώς είναι πολύ πιο «οικονομικό» ενεργειακά- αλλά και πάλι δεν θα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε νερό μίας ολόκληρης κοινότητας, καθώς, νερό δεν απαιτείται μόνο για κατάποση, αλλά και για άρδευση, καθαριότητα και πολλά άλλα. Η εταιρεία φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε όλους αυτούς τους τομείς, «στοχεύοντας» σε πελάτες από χώρους όπως των ενόπλων δυνάμεων ή απλά των φίλων των εξορμήσεων στην εξοχή. Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, «οι υπερυδροφοβικές και οι υπερυδρόφιλες επιφάνειες έχουν ένα τεράστιο εύρος εμπορικά εκμεταλλεύσιμων εφαρμογών. Η NBS στοχεύει στη συγκέντρωση νερού χρησιμοποιώντας τα εναλλασσόμενα χημικά χαρακτηριστικά αυτών των επιφανειών σε ποικίλες μικρο - ακολουθίες και διατάξεις, που έχουν ως αποτέλεσμα μοναδικές δυνατότητες. Οι προτάσεις μας πάνω στη μηχανική επιφανειών βασίζονται σε έτη έρευνας εργαστηρίων κορυφαίων πανεπιστημίων».
Στις πιθανές εφαρμογές, κατά την εταιρεία, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται βελτιωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης της υγρασίες σε οικιακούς χώρους, παραγωγή νερού σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, παραγωγή νερού σε θερμοκήπια για την υποστήριξη των φυτών και η παραγωγή νερού για χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η είσοδος της εταιρείας στην αγορά εκτιμάται πως θα λάβει χώρα το 2014 - 2015.
Πηγή: Ναυτεμπορική
http://www.nbdnano.com/
http://inhabitat.com/researchers-develop-a-self-filling-water-bottle-that-harvests-water-from-the-air/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου