Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Κατασκευή: Ο δίσκος του Νεύτωνα

Το ορατό λευκό φως ( π.χ. το φως του ήλιου ή των λαμπτήρων) περιέχει όλα τα μήκη κύματος (ή τις συχνότητες) που μπορούν να ανιχνευτούν από το ανθρώπινο μάτι ( μεταξύ 400 nm και 700 nm). Ανάλογα με αυτά τα μήκη κύματος, το φως ανιχνεύεται ως διαφορετικό χρώμα από τα ανθρώπινα μάτια. Έτσι, τα χρώματα που περιέχονται στο λευκό φως είναι το:
NewtonDisk.gif

κόκκινο: περίπου 700nm – 650 nm
πορτοκαλί: περίπου 650 nm – 600 nm
κίτρινο: περίπου 600 nm – 550 nm
πράσινο: περίπου 550 nm – 500 nm
κυανό: περίπου 500 nm – 450 nm
ιώδες: περίπου 450 nm – 400 nm

Όταν βλέπουμε σε ένα χαρτί όπως αυτό του δίσκου του Newton ένα χρώμα, αυτό προκύπτει από την ανάκλαση του προσπίπτοντος λευκού φωτός. Αυτή η ανακλώμενη ακτινοβολία περιέχει μόνο εκείνα τα μήκη κύματος που αντιστοιχούν στο χρώμα αυτό. Όλα τα άλλα μήκη κύματος που περιέχονται στο λευκό φως που προσπίπτει απορροφούνται από το υλικό βαφής του χρώματος.

Το μαύρο χρώμα αντιστοιχεί στην έλλειψη οποιουδήποτε άλλου χρώματος , δηλαδή το υλικό που είναι μαύρο απορροφά πλήρως όλα τα μήκη κύματος του λευκού φωτός. Όταν ο δίσκος είναι ακίνητος ή κινείται αργά, το μάτι μας προλαβαίνει να ξεχωρίσει τα διαφορετικά χρώματα, που προκύπτουν από την ανάκλαση του λευκού φωτός πάνω στο χαρτί. Όταν όμως κινείται πολύ γρήγορα, το ανθρώπινο μάτι δεν προλαβαίνει να ξεχωρίσει κάθε χρώμα χωριστά και ΄΄βλέπει΄΄ μια σύνθεση όλων αυτών των χρωμάτων που αποτελεί στην ουσία το λευκό φως.
Newton_disk_authentic_1.jpg

Όταν κοιτάζουμε τον περιστρεφόμενο χρωματιστό δίσκο, ο οποίος σβουρίζει γρήγορα γύρω από τον εαυτό του, στηριγμένος πάνω στον άξονά του, το καλαμάκι, τότε δεν βλέπουμε πια τα χρώματα ξεχωριστά, όπως όταν είναι ακίνητος. Αντίθετα, αντιλαμβανόμαστε μία μίξη, ένα "ανακάτεμα των χρωμάτων" και βλέπουμε μια απόχρωση μπεζ ή γκρι πάνω στο δίσκο. Καθώς περιστρέφεται ο δίσκος, τα χρώματα μοιάζουν σα να καλύπτουν το ένα το άλλο και ο εγκέφαλός μας φαίνεται να μην προλαβαίνει να τα αντιληφθεί ξεχωριστά, παρά μόνο ως μία μίξη χρωμάτων με μπεζ ή γκρι απόχρωση. Δεν θα κάνει καμία διαφορά εάν στρίψουμε ή σβουρίξουμε το δίσκο δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, μια που τα χρώματα φαίνεται να "ανακατεύονται" με τον ίδιο τρόπο. Μόνο αν ο δίσκος δεν περιστρέφεται αρκετά γρήγορα, τότε θα δούμε τα χρώματα ξεχωριστά ή θα προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε μερικά από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...