Δημιούργησαν υγρούς μεταλλικούς βόλους
Ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών στο πεδίο των «μαλακών» ηλεκτρονικών |
Η καινοτομία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών στο πεδίο των «μαλακών» ηλεκτρονικών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ. Βιτζέυ Σάιβαν. «Ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά στο μέλλον μπορούμε να δούμε αμέτρητες εφαρμογές, όπως επεκτάσιμες κεραίες και ελαστικά και αναδιαρθρώσιμα καλώδια», πρόσθεσε.
Η καινοτομία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών στο πεδίο των «μαλακών» ηλεκτρονικών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ. Βιτζέυ Σάιβαν. Για τα σταγονίδια υγρών μετάλλων χρησιμοποιήθηκε galinstan («γαλινστάνιο»), το οποίο είναι ένα ευτηκτικό κράμα αποτελούμενο από γάλλιο, ίνδιο και κασσίτερο, και χρησιμοποιείται κυρίως σε θερμόμετρα υψηλής ακρίβειας. Τα σταγονίδια επικαλύφθηκαν με σκόνη μονωτών, όπως το Τέφλον και το πυρίτιο, ημιαγωγών, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το τριοξείδιο του βολφραμίου, αλλά και με αγώγιμους νανοσωλήνες άνθρακα.
Μετά την επικάλυψή τους από τα νανοσωματίδια, οι βόλοι του υγρού μετάλλου απέκτησαν τη δυνατότητα να χωρίζονται και να ενώνονται, να επιπλέουν στο νερό, και να αναπηδούν σε σκληρές επιφάνειες.
Ένα σημαντικό στοιχείο ήταν το ότι δεν μετέφεραν υγρασία σε άλλες επιφάνειες, παρ’όλο που το galinstan είναι διαβόητο για την υγρασία και τη διάβρωση που προκαλεί. Παράλληλα, οι βόλοι ανέπτυξαν και ημιαγώγιμες ιδιότητες στην επιφάνειά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αυτό το τελευταίο στοιχείο αποτελεί μία σημαντικότατη πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα για την ανάπτυξη των «μαλακών» ηλεκτρονικών. Ωστόσο η βιομηχανική επιτυχία και οι περιορισμοί των πρακτικών χρήσεων αυτών των συστημάτων θα μπορούν να υπολογιστούν αφού καθοριστεί το κόστος και η κλίμακα της κατασκευής τους, αλλά και η μακροχρόνια σταθερότητά τους.
Θυμίζει «Εξολοθρευτή»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη αυτή έχει προκαλέσει πολλές συγκρίσεις και αστεία σχόλια λόγω της ομοιότητας της συμπεριφοράς του υγρού μετάλλου με το υλικό του χαρακτήρα Τ-1000 από τη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας «Εξολοθρευτής ΙΙ» του Τζέιμς Κάμερον.
Πηγή: Ναυτεμπορική
https://www.cio.com.au/article/446243/liquid_metal_marbles_coated_nanoparticles_advance_soft_electronics/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου