Σε 11 επιστήμονες τα «Νομπέλ των κροίσων»

Ιδρυσαν το facebook και την Google, αλλά η φιλοδοξία τους δεν σταματά εκεί... Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Σεργκέι Μπριν και ο επενδυτής Γιούρι Μίλνερ αποφάσισαν από κοινού να ανταγωνιστούν τα βραβεία Νομπέλ, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χθες, έγινε η πρώτη τελετή βράβευσης στο Σαν Φρανσίσκο, όπου 11 επιστήμονες από τον χώρο της υγείας κέρδισαν τη διάκριση ενός μη θεσμοθετημένου βραβείου, αλλά έφυγαν πλουσιότεροι κατά 3 εκατ. δολάρια ο καθένας!


Πρόκειται για τα Βραβεία Καινοτομίας στις Βιολογικές Επιστήμες (Breakthrough Prize in Life Sciences), τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν τις νέες επιστημονικές έρευνες και να προαγάγουν τη δημιουργία θεραπειών για χρόνιες ή ανίατες νόσους όπως είναι αρκετοί τύποι καρκίνου, ο διαβήτης, κ.ά.
Το χρηματικό έπαθλο για τον κάθε επιστήμονα είναι 3 εκ. δολάρια, όταν στο Νομπέλ οι επιστήμονες μοιράζονται 1,1 εκ. δολάρια. Μάλιστα, επειδή φέτος οι νικητές είναι 11, το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί είναι 33 εκ. δολάρια!

«Εχω δύο πολύ στενούς μου ανθρώπους που έχουν δύσκολες παθήσεις, ο ένας από αυτούς έχει καρκίνο», αναφέρει ο Ρώσος επενδυτής Γιούρι Μίλνερ. «Αυτή είναι και η προσωπική μου σχέση με τα βραβεία που λανσάραμε».

Τη θέση του προέδρου στο Ίδρυμα που θα απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία, κατέχει ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Άρτ Λέβινσον. «Πρόκειται για μια προσπάθεια που σηματοδοτεί μία ξεχωριστή φιλανθρωπική συμμαχία στη Σίλικον Βάλεϊ», είπε ο Λέβινσον.

Εκτός από τα χρήματα, συγκριτικά με τα Νομπέλ διαφορετική είναι και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, καθώς οι φετινοί υποψήφιοι θα είναι οι κριτές της επόμενης χρονιάς, ενώ οι συμμετοχές μπορούν να προτείνονται από οποιονδήποτε μέσω Διαδικτύου.

Οι 11 επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο είναι από τις ΗΠΑ, αλλά και από Ιαπωνία, Ιταλία και Ολλανδία.
Κορνήλια ΜπέργκαμανΕπικεφαλής ερευνήτρια του εργαστηρίου νευρικών κυκλωμάτων και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ
Για την εργασία της στη γενετική των νευρωνικών δικτύων στη συμπεριφορά και τα συναπτικά μόρια που την καθοδηγούν την νευρική αξονική αύξηση (κύτταρα γκάιντποστ)

Ντέιβιντ Μποτστέιν Διευθυντής στο Ιδρυμα Ενοποιητικής Γονιδιωματικής Λέιβις Βίγκλερ
Για τις μελέτες του στη χαρτογράφηση των Μεντελικών ασθενειών (σύνδρομο Down, κυστική ίνωση, νόσο Tay- Sachs και μυϊκές δυστροφίες) σε ανθρώπους με τη χρήση πολυμορφισμού DNA

Λούις Σ Κάντλι Διευθυντής στο Αντικαρκινικό Πανεπιστημιακό Κέντρο Ουέιλ Κορνέλ της Νέας Υόρκης
Για την ανακάλυψη της PI 3 - Κινάσης και τον ρόλο της στο μεταβολισμό του καρκίνου

Χανς Κλέβερς Καθηγητής Μοριακής Γενετικής στο Ιδρυμα Χούμπρεχτ
Για την περιγραφή του στο ρόλο της πρωτεΐνης Wnt και το σήμα που εκπέμπει στους ιστούς των βλαστικών και καρκινικών κυττάρων

Τιτία ντε ΛανζΕπικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης
Στο ρόλο που έχουν τα τελομερή στην προστασία των χρωμοσωμμάτων και το ρόλο που διαδραματίζουν στη γενετική αστάθεια του καρκίνου

Ναπολεόνε Φεράρα Καθηγητής Παθολογοανατομίας και Αναπληρωτής Διευθυντής Βασικών Επιστημών στο Αντικαρκινικό Κέντρο Μουρς στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Για την ανακάλυψή του στο μηχανισμό της αγγειογένεσης που βοήθησε στην παρασκευή αντικαρκινικών και οφθαλμικών φαρμάκων

Ερικ Σ. Λάντερ Πρόεδρος και Ιδρυτικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελι και Εντιθ των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ και καθηγητής Βιολογίας στα Χάρβαρντ και ΜΙΤ.
Για την ανακάλυψη των γενικών αρχών στον προσδιορισμό των ανθρώπινων γονιδίων που προκαλούν ασθένειες, η οποία επέτρεψε την εφαρμογή της στην ιατρική, μέσω της γενετικής ανάλυσης του γενετικού χάρτη

Τσάρλς Λ. ΣόγερςΔιευθυντής στο Πρόγραμμα Ανθρώπινης Ογκολογίας και Παθογένεσης στο Αντικαρκινικό Κέντρο Σλόαν Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης.
Για την έρευνά του στα καρκινικά γονίδια και τη στοχευμένη θεραπεία.

Μπερτ ΒόγελστεϊνΔιευθυντής του Κέντρου Λούντγουγκ και Κλάιτον, καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογοανατομίας στο Τζον Χόπκινς. Ιατρικός Ερευνητής στη Γονιδιακή του Καρκίνου και τα Ογκοκατασταλτικά Γονίδια.

Ρόμπερ Βάινεργκ Καθηγήτς Ογκολογίας στο ΜΙΤ και Διευθυντής Μοριακής Ογκολογίας.
Για το χαρακτηρισμό των καρκινικών γονιδίων

Σινύγια Γιαμανάκα Διευθυντής του Κέντρου Ερευνας και Εφαρμογής Πολυδύναμων Κυττάρα στο Πανεπιστήμιο του Κιότο
Για την εργασία του στην πρόκληση πολυδύναμων κυττάρων

Πηγή: Τα Νέα
http://www.guardian.co.uk/science/grrlscientist/2013/feb/21/breakthrough-prize-life-sciences-misguided-flawed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις