Ορατός την Παρασκευή ο Αστεροειδής στην Ελλάδα

Αύριο Παρασκευή θα έχουμε, καιρού επιτρέποντος, την ευκαιρία να παρατηρήσουμε έναν αστεροειδή που θα περάσει από τη Γη σε απόσταση μόλις 27.000 χιλιομέτρων.
 Ερωταποκρίσεις για τον 2012 DA14

1. Τι θα συμβεί στις 15/2/2013;
Την Παρασκευή 15/2/2013 ο αστεροειδής 2012 DA14 θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη, σε απόσταση περίπου 27.700 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος αυτό, επισημαίνεται πως η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από την τροχιά των γεωστατικών δορυφόρων και περίπου το 1/13 της απόστασης Γη-Σελήνη.

2. Τί άλλο γνωρίζουμε για τον 2012 DA14;
Ο 2012 DA14 είναι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου 45 μέτρα και μάζα 150 εκατομμύρια κιλά. Ανήκει στην κατηγορία αστεροειδών που ονομάζονται NEO (Near-Earth objects) και ανακαλύφθηκε πριν ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2012.

3 Τι είναι τα ΝΕΟ;
Τα NEO (Near-Earth objects) όπως προκύπτει από το όνομά τους είναι αντικείμενα του ηλιακού συστήματος των οποίων η τροχιά είναι τέτοια ώστε να βρίσκονται πολύ κοντά στη Γη. Πολλά από αυτά είναι αστεροειδείς όπως ο 2012 DA14 ενώ υπάρχουν ακόμα κομήτες, μετεωροειδή και άλλα. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί αρκετές χιλιάδες ΝΕΟ διαφόρων μεγεθών 800 από τους οποίους είναι μεγαλύτεροι του ενός χιλιομέτρου.

4. Υπάρχει κίνδυνος τώρα ή στο μέλλον;

Η Γη μας δεν κινδυνεύει τώρα από τον αστεροειδή 2012 DA14 αλλά και στα μελλοντικά περάσματά του η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι εξαιρετικά μικρή. Υπάρχουν όμως και χιλιάδες άλλα τέτοια αντικείμενα των οποίων την τροχιά συνεχώς μελετούν οι επιστήμονες υπολογίζοντας τις πιθανότητες μιας μελλοντικής σύγκρουσης. Οι αστεροειδείς ταξινομούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και μελετώνται αντιστοίχως. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιος αστεροειδής που ανησυχεί τους επιστήμονες αν και πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν αντικείμενα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα καθώς και αβεβαιότητα στις τροχιές των σωμάτων που έχουν ανακαλυφθεί.

5. Τι θα συνέβαινε σε μια πιθανή πρόσκρουση;
Προσκρούσεις τέτοιων σωμάτων στη Γη γνωρίζουμε πως έχουν γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν και γίνονται ακόμα. Οι συνέπειες εξαρτώνται από το μέγεθος του αντικειμένου και μπορεί να κυμανθούν από καμία, για αντικείμενα έως μερικά μέτρα, τοπικές ζημιές στην περιοχή τις πρόσκρουσης για αντικείμενα δεκάδων μέτρων έως και παγκόσμιας κλίμακας επίδραση γεωλογικά και κλιματολογικά για πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα.

6. Θα είναι ορατό το φαινόμενο;
Η λαμπρότητα του αστεροειδή θα κορυφωθεί σε φαινόμενο μέγεθος περίπου +7,5. Αυτό σημαίνει πως δε θα είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού αλλά θα είναι ορατός σε κιάλια ή τηλεσκόπιο. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί καθώς από το ανατολικό ημισφαίριο της Γης θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε το χρονικό σημείο κοντά στη στιγμή της κοντινής διέλευσης. Στην Ελλάδα ο αστεροειδής θα ανατείλει κοντά στην ώρα του μεγίστου, δηλαδή περίπου στις 21:30 ανάλογα την περιοχή.

7. Πώς μπορούμε να το παρατηρήσουμε με τηλεσκόπιο ή κιάλια;
Ο αστεροειδής θα είναι αρκετά λαμπρός για να φανεί εύκολα σε κιάλια ή σε τηλεσκόπιο. Το ενδιαφέρον με την παρατήρησή του είναι πως θα κινείται πολύ γρήγορα σε σχέση με το αστρικό υπόβαθρο (20 μοίρες στο πρώτο μισάωρο) και αν κάποιος παρατηρήσει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα θα μπορέσει να αντιληφθεί την κίνηση του σώματος αυτού. Στην αρχή ο αστεροειδής θα είναι πιο λαμπρός και θα κινείται πιο γρήγορα. Το φαινόμενο μέγεθος θα μειώνεται περίπου κατά 1 μέγεθος κάθε ώρα ενώ στην πορεία της βραδιάς θα πέσει πολύ και η ταχύτητά του σε σχέση με το αστρικό υπόβαθρο.

8. Πού και πότε θα φανεί στην περιοχή μου;
Ο αστεροειδής θα ανατείλει περίπου στις 21:30 στα ανατολικά. Καθώς θα ανεβαίνει σε ύψος θα βρεθεί βορειανατολικά και στη συνέχεια βόρεια. Αρχικά θα βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου, στη συνέχεια θα περάσει διαδοχικά από την Κόμη της Βερενίκης, τους Θηρευτικούς Κύνες, τη Μεγάλη Άρκτο, το Δράκοντα και την Καμηλοπάρδαλη. Το τέλος της βραδιάς θα τον βρει στη Μικρή Άρκτο με φαινόμενο μέγεθος +13. Για την παρατήρησή του είναι απαραίτητος ένας ακριβής χάρτης. Η κίνηση του αστεροειδή είναι αυτή που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας παρατηρητής για να τον εντοπίσει. Κεντράροντας στο πεδίο που θα του υποδείξει ο χάρτης, ο αστεροειδής θα είναι το αντικείμενο αυτό στο οποίο εντοπίζεται κίνηση.

9. Πού μπορούμε να προμηθευτούμε χάρτες παρατήρησης;
Επειδή ο αστεροειδής περνάει τόσο κοντά στη Γη, τα περισσότερα προγράμματα δεν μπορούν να εξομοιώσουν σωστά την τροχιά του καθώς δε λαμβάνουν υπόψη τη βαρύτητα της Γης. Στο site http://www.heavens-above.com μπορείτε να βρείτε ακριβή χάρτη παρατήρησης για την περιοχή σας αφού πρώτα επιλέξετε με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια το μέρος από όπου θα παρατηρήσετε. Σωστή εξομοίωση μπορεί να κάνουν επιπλέον οι τελευταίες εκδόσεις των SkySafari Plus/Pro καθώς και το Cartes du Ciel αν ακολουθήσετε συγκεκριμένη διαδικασία (υπάρχει link στη συζήτηση στο forum).


10. Πού μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες;

Σχετική συζήτηση στο astrovox:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17452
Άλλα ενδιαφέροντα link:
http://www.ofa.gr/2012DA14/
http://neo.jpl.nasa.gov/news/news177.html
http://neo.jpl.nasa.gov/risk/



Πηγή: Astrovox

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις