NEOSSat: Δορυφόρος εντοπισμού απειλητικών αστεροειδών

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε σήμερα σε τροχιά ο καναδικός NEOSSat (Near-Earth Object Surveillance Satellite), το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στον εντοπισμό και την παρακολούθηση αστεροειδών και δορυφόρων που μπορεί να λάβουν απειλητικές για τη Γη (ή για σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτήν) πορείες.

NEOSSat, το πρώτο καναδικό διαστημικό τηλεσκόπιο για αστεροειδείς και δορυφόρους που μπορεί να απειλήσουν τη Γη. Ο NEOSSat θα κάνει μία περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 100 λεπτά, ερευνώντας το διάστημα κοντά στον Ήλιο για αστεροειδείς οι οποίοι κάποια στιγμή μπορεί να πλησιάσουν τη Γη, καθώς και για δορυφόρους ή διαστημικά «σκουπίδια», με σκοπό να κάνει το Διάστημα ασφαλέστερο. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στον προηγούμενο καναδικό δορυφόρο, MOST.
Ο δορυφόρος έχει το μέγεθος μόλις μίας βαλίτσας και θα βρίσκεται σε ύψος 800 χιλιομέτρων, ψάχνοντας για αστεροειδείς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με επίγεια τηλεσκόπια. Λόγω της θέσης του είναι σε θέση να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να επηρεάζεται από συνθήκες ημέρας ή νύχτας. Οι εκατοντάδες εικόνες που θα προκύπτουν από τη λειτουργία του κάθε ημέρα θα αναλύονται από το πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.
Ο NEOSSat εκτοξεύτηκε με το Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)-C20 μαζί με τον γαλλοϊνδικό δορυφόρο SARAL (Satellite with Argos and ALtika), συν δύο αστρονομικούς νανοδορυφόρους BRITE (BRIght Target Explorer), του ινστιτούτου Αεροδιαστημικών Μελετών του πανεπιστημίου του Τορόντο (UTIAS), καθώς και άλλους δορυφόρους (το συνολικό φορτίο του πυραύλου ήταν επτά δορυφόροι). Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan στην Σριχαρικότα, στην Ινδία.


Πηγή: Ναυτεμπορική
 http://www.asc-csa.gc.ca/eng/satellites/neossat/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις