Με άρωμα... Όσκαρ τα πρώτα βραβεία Θεμελιώδους Φυσικής

Στις 20 Μαρτίου απονεμήθηκαν στη Γενεύη τα πρώτα βραβεία Θεμελιώδους Φυσικής, σε μια λαμπρή τελετή που παρουσίασε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν. Τα βραβεία θεσπίστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι από το Ρώσο επιχειρηματία του διαδικτύου και πρώην θεωρητικό φυσικό Γιούρι Μίλνερ.

Πέρα από την παρουσίαση από το Μόργκαν Φρίμαν, ο Μίλνερ θέλησε να δώσει κι άλλη αίγλη στην τελετή προσκαλώντας το διάσημο πιανίστα Ντένις Ματσούεφ και την τραγουδίστρια Σάρα Μπράιτμαν για μουσικά ιντερλούδια. Οι αληθινοί σταρ της βραδιάς όμως ήταν οι εννέα νικητές του βραβείου αξίας τριών εκατομμυρίων δολλαρίων, για το έργο τους πάνω στη σωματιδιακή φυσική, την κβαντική πληροφορική, τη θεωρία χορδών και τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.
Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε σε επτά φυσικούς από τις ομάδες ATLAS και CMS που συμμετείχαν στα πειράματα του CERN που οδήγησαν στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs. Ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στήβεν Χώκινγκ τιμήθηκε επίσης με ειδικό βραβείο και έπαθλο τριών εκατομμυρίων δολαρίων για το σύνολο του έργου του κυρίως πάνω στις μαύρες τρύπες και την κβαντική βαρύτητα.

Alexander Polyakov, laureate of 2013 Physics Frontiers Prize, delivers a speech during the Fundamental Physics Prize Foundation Inaugural Prize Ceremony in Geneva, Switzerland (Image: Harold Cunningham/Getty Images)

Το μεγάλο βραβείο της βραδιάς απονεμήθηκε στο Ρώσο Αλεξάντερ Πολιακόφ του Πανεπιστημίου Πρίνστον για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην κβαντική πεδιακή θεωρία και τη θεωρία χορδών τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Πολιακόφ επιλέχθηκε μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των αποδεκτών του περσινού, μικρότερου βραβείου Frontiers, που επίσης διοργανώνεται από το Μίλνερ.
Η ελπίδα της κοινότητας των φυσικών είναι ότι οι ιδέες του Πολιακόφ θα οδηγήσουν στο «ιερό δισκοπότηρο» της φυσικής, δηλαδή τη συνένωση των δύο μεγάλων θεωριών του 20ου αιώνα: της κβαντικής μηχανικής, που δεσπόζει στο υποατομικό βασίλειο, και τη θεωρία της σχετικότητας, που ασχολείται με την υφή του σύμπαντος σε κοσμική κλίμακα.
Είναι πιθανό να μην υπάρξει πειραματική ή εμπειρική επιβεβαίωση, που σημαίνει ότι ο Πολιακόφ και άλλοι μεγάλοι θεωρητικοί δε θα ληφθούν ποτέ υπ’όψιν για ένα βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο ο Μίλνερ πιστεύει πως αυτές οι προσπάθειες αξίζουν την ίδια αναγνώριση.
Όπως δήλωσε και ο παρουσιαστής της βραδιάς Μόργκαν Φρίμαν, «ακόμα και αν οι θεωρίες τους δεν αποδειχθούν ποτέ, προωθούν σημαντικά την κατανόηση του κόσμου μας και ανοίγουν νέους ορίζοντες έρευνας».

                

Πηγή: Ναυτεμπορική
http://home.web.cern.ch/about/updates/2013/03/quantum-field-theorist-wins-fundamental-physics-prize

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις