Θέλεις να δοκιμάσεις ένα κβαντικό υπολογιστή από το σπίτι; Μπορείς!

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι το πιο «καυτό» θέμα στο κομμάτι του hardware ενώ είναι αυτή η τεχνολογική εξέλιξη που υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον για την επεξεργασία πληροφοριών.
Η λογική τους, όμως, είναι εντελώς διαφορετική από τους συμβατικούς υπολογιστές που γνωρίζαμε μέχρι τώρα και ο προγραμματισμός σε αυτούς, είναι μία εντελώς καινούρια υπόθεση. Το πανεπιστήμιο του Bristol, έχει κατασκευάσει τον Qcloud έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα απλό, αλλά λειτουργικό κβαντικό επεξεργαστή των 2-qubit και είναι ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής που λειτουργεί στο σύννεφο. Άρα μπορεί να δουλέψει μαζί του κάποιος, από το σπίτι του.

Ο Qcloud λειτουργεί μεταδίδοντας δύο ξεχωριστά φωτόνια μέσα από παράλληλες οπτικές ίνες που διασταυρώνονται σε κάποια σημεία. Οι προγραμματιστές, μπορούν να πειραματιστούν με διαμορφωτές φάσης για να αλλάξουν την ταχύτητα των φωτονίων και να προγραμματίσουν διάφορα αλλάζοντας τις «διασταυρώσεις» τους. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο προγραμματισμού, αλλά αυτό που το κάνει ακόμα περισσότερο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να εντρυφήσετε στον προγραμματισμό αυτού του κβαντικού υπολογιστή από το σπίτι σας.

Σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορεί καθώς, για να «παίξετε» με τον Qcloud θα πρέπει πρώτα να περάσετε λίγο χρόνο σε αυτό τον προσομοιωτή και μετά να πάρετε έγκριση από την ομάδα επιστημόνων του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Bristol για να λερώσετε τα χέρια σας με τον Qcloud.

Φανταστείτε όμως, πόσο συναρπαστικά γίνονται τα πράγματα στον χώρο της τεχνολογίας: οι καινοτόμες ιδέες και οι εφαρμογές τους, που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στην διαχείριση και δημιουργία δεδομένων, είναι προσβάσιμες για εσάς, από το σπίτι σας. Και περιμένουν να τις δοκιμάσετε ώστε να συμβάλλετε με τον δικό σας τρόπο στην επινόηση των τρόπων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι τους κβαντικούς υπολογιστές. Από το σπίτι. Δεν είναι απίθανο;

Όσοι είστε wannabe quantum coders, δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα τουUniversity of Bristol, εδώ.

Πηγή: Digital.life.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις