Υποχωρεί «σταθερό» τμήμα του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας
Το μέχρι σήμερα θεωρούμενο ως ευσταθές άκρο του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας άρχισε και αυτό να υποχωρεί συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας με δισεκατομμύρια τόνους νερού, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα νέας μελέτης.
Το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό της Ανταρκτικής και καλύπτει το 80% της έκτασης του νησιού. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change, ευθύνεται για το ένα έκτο της ετήσιας ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι λεπταίνει, όμως είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουν κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο βορειοανατολικό της άκρο. Ενώ πίστευαν ότι οι πάγοι στο σημείο αυτό ήταν σταθερό εδώ και 25 χρόνια, από το 2003 κι έπειτα η απώλεια έχει τριπλασιαστεί.
«Βλέπουμε επιτάχυνση της απώλειας πάγου», δήλωσε στη USA Today ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο Μάικλ Μπίβις συμπληρώνοντας ότι η ανακάλυψη άφησε έκπληκτο τον ίδιο και τους συναδέλφους του. «Πλέον βλέπουμε περισσότερο εξερχόμενο πάγο από εισερχόμενο χιόνι.»
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, την τελευταία δεκαετία το βορειοανατολικό τμήμα του παγοκαλύμματος, το οποίο κάποτε θεωρούσαν ότι δεν επηρεάζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας, χάνει πάνω από 10 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο.
Ενδεικτικά, παγετώνας στην ίδια περιοχή έχει υποχωρήσει κατά 20 χιλιόμετρα την τελευταία δεκαετία, ενώ ο παγετώνας Γιάκομπσαβν της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας έχει υποχωρήσει κατά 35 χιλιόμετρα μέσα σε 150 χρόνια.
«Το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας έχει συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλη μάζα πάγου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και εάν έλιωνε εντελώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο άνω των 7 μέτρων», προειδοποίησε ο Τζόναθαν Μπάμπερ από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας. «Μέχρι πρόσφατα η βορειοανατολική Γροιλανδία ήταν σχετικά σταθερή, όμως αυτή η νέα μελέτη δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου