Σέλας και στους πόλους του Κρόνου
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέστερ στη Μεγάλη Βρετανία παρατήρησαν το σέλας που σχηματίζεται στο βόρειο και το νότιο πόλο του Κρόνου με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι σήμερα. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν ενισχύουν τη θεωρία πως το σέλας στον Κρόνο δημιουργείται μέσω της βίαιης κατάρρευσης της μαγνητικής ουράς του.Ο Κρόνος όπως και η Γη, περιβάλλεται από ένα σχετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο το οποίο κατά κανόνα εμποδίζει τη ροή σωματιδίων από τον Ήλιο να τον επηρεάσει. Όπως οι κομήτες σχηματίζουν μία ουρά στην περιφορά τους γύρω από τον Ήλιο, έρευνες από διαστημικά σκάφη έχουν δείξει πως και οι πλανήτες σχηματίζουν μία αντίστοιχη μαγνητική ουρά από φορτισμένα σωματίδια, την επονομαζόμενη και ως μαγνητική ουρά.
Τα εκάστοτε ξεσπάσματα της ηλιακής δραστηριότητας μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ρεύμα από σωματίδια το οποίο μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της μαγνητικής ουράς. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί μία διαταραχή του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, κάτι που οδηγεί σε εντυπωσιακά φαινόμενα στον ουρανό των πλανητών όπως η Γη και ο Κρόνος.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία παρατήρησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία εν τη γενέσει, αναλύοντας τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και το Κασίνι, το ευρωπαϊκό δορυφόρο του Κρόνου.
Το σέλας στον Κρόνο αποδείχτηκε ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο, με τις περιοχές που έλαμπαν στον ουρανό του να κινούνται τρεις φορές πιο γρήγορα από ότι τα αέρια του πλανήτη που ακολουθούν την περιστροφή του.
«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ένα ξέσπασμα από λάμψεις που κινούνται πολύ γρήγορα κατά μήκος των πολικών περιοχών του πλανήτη», εξηγεί ο αστρονόμος δρ. Νίκολς που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Βλέπουμε τη μαγνητική ουρά να έχει πολύ έντονες διακυμάνσεις, εξαιτίας της σύγκρουσης με τον ηλιακό άνεμο».
Τα στοιχεία από τα τις διαστημικές υπηρεσίες έδειξαν επίσης πως ενώ κοντά στο βόρειο πόλο της Γης οι παρατηρητές θα δουν πράσινες «κουρτίνες» από φως, στον Κρόνο το σέλας έχει μια βαθιά κοκκινωπή απόχρωση.
Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου