Βάση παρακολούθησης διαστημικών σκουπιδιών στην Αυστραλία

Την ανάπτυξη μίας εγκατάστασης παρακολούθησης διαστημικών σκουπιδιών που βρίσκονται σε τροχιά ανέλαβαν η Lockheed Martin και η Electro Optic Systems Pty Ltd.Η εγκατάσταση, που θα βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία, θα έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας πιο ακριβούς εικόνας σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον πλανήτη μας, με προσανατολισμό τόσο σε κυβερνητικούς όσο και ιδιωτικούς πελάτες. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιούνται λέιζερ και οπτικά συστήματα ακριβείας, όπως αυτά που συναντώνται σε τηλεσκόπια για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τον χαρακτηρισμό τεχνητών αντικειμένων- διαστημικών απορριμμάτων. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Lockheed Martin, ηλεκτροοπτικές τεχνολογίες που μπορούν να κάνουν zoom σε μεμονωμένα αντικείμενα μπορούν να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια σε συστήματα ραντάρ όπως το Space Fence της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης 200.000 αντικειμένων στον ουρανό.
Αξιοποιώντας προηγμένους αισθητήρες και λογισμικό, η νέα εγκατάσταση θα εστιάζει σε συγκεκριμένα αντικείμενα και θα εξακριβώνει πόσο γρήγορα κινούνται, προς τι κατεύθυνση και από τι είναι κατασκευασμένα.
«Η επίγεια επίγνωση κατάστασης όσον αφορά στο Διάστημα αποτελεί όλο και πιο αυξανόμενης σημασίας προτεραιότητα για κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο που πρέπει να προστατέψουν τις επενδύσεις τους στο Διάστημα» επεσήμανε ο Ρικ Άμπροουζ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Space Systems. «Μέσω αυτής της συμφωνίας με την Electro Optic Systems θα προσφέρουμε στους πελάτες μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους δορυφόρους τους, και θα το κάνουμε με υψηλή ακρίβεια και αποδοτικότητα όσον αφορά στο κόστος».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΒΒC, υπάρχουν σχεδόν 2.000 δορυφόροι σε τροχιά αυτή τη στιγμή γύρω από τη Γη, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με περίπου 200 απειλές την ημέρα από διαστημικά σκουπίδια, τα οποία μπορεί να είναι πολύ μικρού μεγέθους- νυχιού ή βίδας- ωστόσο παραμένουν επικίνδυνα λόγω των ταχυτήτων με τις οποίες κινούνται. Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 κομμάτια- διαστημικά απορρίμματα που κυμαίνονται από διάμετρο ενός εκατοστού μέχρι μέγεθος μπάλας του μπόουλινγκ και ότι κατά μέσο όρο ένας δορυφόρος καταστρέφεται ετησίως.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις