Συνάντηση με έναν θρύλο των μαθηματικών


Μια συνέντευξη του John Milnor, τον θρύλο της μαθηματικής επιστήμης, δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες το ηλεκτρονικό περιοδικό + Plus. Η δημοσιογράφος συνάντησε, πρόσφατα, μαζί με αρκετούς ακόμα δημοσιογράφους τον Αμερικανό μαθηματικό που έχει τιμηθεί με τις σημαντικότερες μαθηματικές διακρίσεις – το βραβείο Fields το 1962 και το βραβείο Abel το 2011- στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στη Σεούλ. Σε ηλικία 84 ετών, σήμερα, μοιάζει να διατηρεί τόσο τον ενθουσιασμό του για την επιστήμη όσο και για τη ζωή. Στο ερώτημα που αναζητά να μάθει γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με τα μαθηματικά, ο Milnor δίνει την απάντηση: «Επειδή ήταν πιο εύκολα. Είμαι αρκετά τεμπέλης, ξέρετε. Κάνω ό,τι είναι πιο εύκολο για μένα».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο John Milnor έχει διακριθεί για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του στην τοπολογία, τη γεωμετρία και την άλγεβρα. Ειδικότερα, τα επιτεύγματά του εκτείνονται από την τοπολογία και τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων στη θεωρία παιγνίων, τη θεωρία ομάδων και τη θεωρία των αριθμών. Στα χαρίσματά του συγκαταλέγεται, επίσης, η ικανότητά του να μιλά και να γράφει για τα μαθηματικά με εύληπτο τρόπο.
Μπορεί για εκείνον τα μαθηματικά να μοιάζουν εύκολα, αλλά από νεαρή ηλικία άρχισε να καταπιάνεται με την επίλυση πολύπλοκων ζητημάτων, όπως κάποια προβλήματα της θεωρίας κόμβων που το απασχόλησαν σε ηλικία 19 ετών. «Τότε, είχα αρχίσει να σπουδάζω μαθηματικά και είχα κάποιες ιδέες για το είδος των μεθόδων που ήταν αποτελεσματικές. Φυσικά, πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να μάθεις στα μαθηματικά. Για αυτό θυμάμαι, συχνά, τη διάσημη ηρωίδα του Lewis Carroll, την Κόκκινη Βασίλισσα, που είναι αναγκασμένη να τρέχει, διαρκώς, αν θέλει να παραμείνει στο ίδιο μέρος. Έτσι είναι η ζωή στα μαθηματικά. Πρέπει να συνεχίσουμε να τρέχουμε».
Κάποια στιγμή καλείται να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα μαθηματικά υπάρχουν … εκεί έξω και οι άνθρωποι τα ανακαλύπτουν, ή είναι κάτι που έχουμε επινοήσει. «Αυτό είναι ένα πολύ παλιό ερώτημα», λέει. «Υποθέτω ότι ένας τρόπος διερεύνησής του είναι να εξετάσουμε την ιστορική διαδρομή των μαθηματικών, τον τρόπο που αναπτύχθηκαν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Νομίζω, ότι υπήρξε μια μακρά ανατολική μαθηματική παράδοση, ιδίως στην Κίνα, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από την μαθηματική παράδοση της Δύσης. Οι διαφορές τους δεν εντοπίζονται, όμως, τόσο στην έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο κόσμους, αλλά, σαφώς, στη γλώσσα που χρησιμοποιεί η κάθε παράδοση, στον ακριβή τρόπο που εκφράζει κάποιος τα πράγματα. Όλα αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τις ατομικές επιλογές, οι οποίες τείνουν να αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου».
Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του John Milnor στην αγγλική γλώσσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις