Το πιο ευέλικτο Νηπιαγωγείο μάς έρχεται από τον Βορρά

                                                 

Στο καταπράσινο Τρόμσο της Νορβηγίας, στην μεγαλύτερη πόλη της Αρκτικής, στην πόλη που δεν δύει ποτέ ο ήλιος... χτίστηκαν δύο πρωτοποριακά νηπιαγωγεία υψηλής αισθητικής και σχεδιασμού με σκοπό να γεμίζει χαρά, δημιουργία, εκτόνωση, μάθηση αλλά και ευεξία στην καθημερινότητα των παιδιών. Ζητούμενο στους χώρους που τα παιδιά περνούν την μισή μέρα τους είναι η αισθητική, η φαντασία, το όνειρο...


                           

Τα νηπιαγωγεία αυτά που έχουν σχεδιαστεί από την εταιρεία 70 º N Arkitektur είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα άποψη, κυρίως για σύλληψη και εκτέλεση της ιδέας των playing walls κατά την οποία παιδιά και εκπαιδευτικοί μπορούν με πολύ απλές κινήσεις ν’ αλλάξουν το μέγεθος και τις λειτουργίες των χώρων ώστε αυτοί να εξυπηρετούν διαφορετικές κάθε φορά ανάγκες των μαθητών.

                          

                         

Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, κάθε τοίχος έχει μία σταθερή πλευρά, κάτω από την οποία υπάρχουν ροδάκια, για να μετακινείται. Έτσι τα δωμάτια γίνονται πότε μεγάλα και πότε μικρά.

                           

                          

Οι τοίχοι είναι γεμάτοι ράφια, πίνακες για να μπορούν να ζωγραφίζουν και να γράφουν πάνω τους τα παιδιά, αλλά παράλληλα είναι κατασκευασμένοι ώστε τα παιδιά να μπορούν και να σκαρφαλώνουν πάνω τους… και να παίζουν κουκλοθέατρο… και να κρύβονται για να διαβάσουν βιβλία… και ένα σωρό άλλα...

                           

                            

                             

Η εξαιρετική αρχιτεκτονική των χώρων, τα καθιστά πρότυπα αισθητικής και ευελιξίας.

                             

Το νηπιαγωγείο είναι οργανωμένο σε «ζώνες»…από την παιδική χαρά στον εξωτερικό χώρο και την σκεπαστή εξωτερική βεράντα που δημιουργούν μια πιο ήπια ατμόσφαιρα από το ήδη βαρύ κλίμα της περιοχής, μέχρι τον εσωτερικό χώρο με τα τρεχούμενα νερά και τον κήπο.

                                 

Αυτές οι ζώνες συμβάλλουν στο να καταστεί μια μαλακή μετάβαση από το εξωτερικό αχανέστατο χώρο προς το εσωτερικό που είναι σαφώς μικρότερος.

                            

Οι παιδικοί σταθμοί έχουν κατασκευαστεί για να έχουν τη δυνατότητα ποικιλία στη χρήση των δωματίων. Με πολύ απλές κινήσεις μπορεί κανείς να αλλάξει κάθε δωμάτιο σε νέα δωμάτια σε διάφορα μεγέθη και λειτουργίες. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τους συνδυασμούς και τις κοινές δράσεις των δωματίων και των χώρων.

                                

Την τάξη αντικαθιστά ένα περιβάλλον του οποίου ο σχεδιασμός έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την «περιέργεια και τη δημιουργικότητα» των μαθητών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις