Η Κοσμολογία και το νόημα της ζωής

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Κοσμολογία και τις παρεξηγήσεις που τη συνοδεύουν, έκανε η δημοσιογράφος Marianne Freiberger ( + plus magazine) με τον διάσημο μαθηματικό και κοσμολόγο George Ellis. H Κοσμολογία ασχολείται με τη μελέτη του σύμπαντος.
Η φήμη που την ακολουθούσε, μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν η καλύτερη. Κάποιοι θεωρούσαν την ενασχόληση με την Κοσμολογία αντιεπιστημονική εργασία που ενδιέφερε, συνήθως, φαντασιόπληκτους ανθρώπους. Σήμερα, αρκετά εξελιγμένα επίγεια και διαστημικά πειράματα έχουν αποκαταστήσει το κύρος της, αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Ο George Ellis, στην κουβέντα του με τη δημοσιογράφο, κάνει μια σημαντική διάκριση μεταξύ της Κοσμολογίας με μικρό κ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, και της Κοσμολογίας με Κ κεφαλαίο. «Η Κοσμολογία με μικρό κ εξετάζει τη μεγάλης κλίμακας δομή του φυσικού κόσμου,» λέει. Και συμπληρώνει: «παρατηρείς τους γαλαξίες, τις μικροκυματικές ακτινοβολίες υποβάθρου, τα αστέρια και ούτω καθεξής, και βλέπεις πώς όλα αυτά ταιριάζουν στην ιστορία της εξέλιξης του διαστελλόμενου σύμπαντος. Η Κοσμολογία με κεφαλαίο Κ ενεργοποιεί τις ιδέες που συνδέονται με το νόημα της ζωής, με ερωτήματα που αναζητούν να μάθουν γιατί είμαστε στο Σύμπαν και πώς, ενδεχομένως, συνδέεται η ύπαρξή μας με τη σημασία της ζωής ή με το πεπρωμένο».

Ο George Ellis εξηγεί, ακόμα, ότι για να ασχοληθεί κάποιος με τη Κοσμολογία με Κ κεφαλαίο δεν αρκούν οι γνώσεις Φυσικής. Έχει ανάγκη τη Φιλοσοφία. «Η Κοσμολογία με μικρό κ συνδέεται, ευκολότερα, με τις μεθόδους της επιστήμης. Αλλά, εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: έχουμε μόνο ένα Σύμπαν και δεν μπορούμε να πειραματιστούμε μαζί του», λέει ο Ellis. Και προσθέτει: «Στη Φυσική μπορείς να ακολουθήσεις μια θεωρία και να ανακαλύψεις πώς λειτουργεί ένα αντικείμενο. Με τη δημιουργία αντιγράφων του αντικειμένου, κάνεις πειράματα και έχεις ένα στατιστικό αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του. Όταν έχεις μόνο ένα Σύμπαν παρατηρείς, απλώς, αυτό το μοναδικό πράγμα που υπάρχει, χωρίς τα συμπεράσματα που σου δίνουν τα στατιστικά αποτελέσματα. Μπορείς να έχεις, βέβαια, στατιστικά στοιχεία διαφόρων πτυχών του Σύμπαντος, αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά σύμπαντα μεταξύ τους. Αυτό το στοιχείο διαφοροποιεί σημαντικά την Κοσμολογία από κάθε άλλη επιστήμη».

Ακούστε, εδώ, στην αγγλική γλώσσα την ηχογραφημένη συνέντευξη με τον George Ellis.

Πηγή: Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις