Η ρουτίνα ενός αστροναύτη


Ο Alexander Gerst είναι αστροναύτης της ESA (European Space Agency). Βρίσκεται από τα τέλη της άνοιξης στον International Space Station, δηλαδή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ατενίζει τη Γη από ύψος 400 χιλιομέτρων. Είναι πλέον εξοικειωμένος με την έλλειψη βαρύτητας, έχει μάθει τα κατατόπια του καινούργιου του σπιτιού, ωστόσο η καθημερινότητά του είναι γεμάτη. Και περιλαμβάνει από πειράματα, μέχρι και φασίνα, αλλά και πολλές προτάσεις για τους γονείς.
            

Είναι απίθανα εδώ!

Ο Αλεξάντερ Γκερστ είναι ένας Γερμανός γεωφυσικός και ηφαιστειολόγος, ηλικίας 38 ετών. Εκπαιδεύτηκε από την ESA να γίνει αστροναύτης και, επανδρώνοντας την αποστολή Blue Dot («Μπλε Κουκκίδα»), θα περάσει 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Έφτασε στο σταθμό το πρωινό της 30ής Μαΐου και δέχτηκε τις ειδικές διαδικασίες καλωσορίσματος. Ο διοικητής του σταθμού, ο Steve Swanson, με αυστηρότητα τον καθοδήγησε στις λειτουργίες των συστημάτων, τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις και του έδειξε τους
χώρους. Το νέο του σπίτι έχει το μέγεθος μιας μεγάλης μονοκατοικίας με έξι υπνοδωμάτια. Την ίδια μέρα είχε μια συνοπτική επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους στη Γη. Ο Αλεξάντερ σχολίασε: «Είναι απίθανα εδώ πάνω!».

Έρευνες και πειράματα σε ημερήσια διάταξη

Ο Αλεξάντερ δίνει αίμα για ιατρικές εξετάσεις και υποβάλλεται συνέχεια σε τεστ. Για τη μελέτη και την κατανόηση της φύσης και του ανθρώπινου οργανισμού και την ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και της ρομποτικής, τα μέλη της αποστολής «Blue Dot» πραγματοποιούν διαρκώς έρευνες και πειράματα. Ένα από αυτά εξετάζει το λόγο για τον οποίο τα φυτά αντιστέκονται στην ώθηση της βαρύτητας και μεγαλώνουν προς τα πάνω. Κάποιο άλλο δοκιμάζει ρομπότ ως χειρουργούς.

Εκρηκτικοί πονοκέφαλοι

Όσο βρίσκεται εκεί, ο Αλεξάντερ συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο για τους πονοκεφάλους του. Οι πονοκέφαλοι αυτοί χαρακτηρίζονται «εκρηκτικοί» και από αυτούς υποφέρουν σχεδόν όλοι οι αστροναύτες. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν να τους κατανοήσουν και να τους περιορίσουν συλλέγοντας στοιχεία. Επίσης ο Αλεξάντερ ελέγχει σχολαστικά τα μάτια του για τη NASA και την έρευνα Ocular Health («Οφθαλμική Υγεία»), που μελετά τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια των αστροναυτών προσαρμόζονται στη μικροβαρύτητα (microgravity).

Αγγαρείες και γυμναστική

Όπως σε κάθε μεγάλο σπίτι, ο σταθμός, για να συντηρηθεί, απαιτεί από τους ενοίκους του πολλές δουλειές. Και προκειμένου να υπάρχει τάξη, οι αστροναύτες καθαρίζουν, πακετάρουν τα άχρηστα πράγματα για να πεταχτούν και καθαρίζουν τις δύο τουαλέτες. Το καθημερινό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο ώρες γυμναστικής σε ειδικά μηχανήματα άσκησης.

Θέα χωρίς σύνορα

Ο Αλεξάντερ από εκεί πάνω γράφει στο ιστολόγιό του: «Ως αστροναύτες έχουμε μοναδική θέα του πλανήτη μας κοιτώντας τον από 400 χλμ. ύψος. Μερικά πράγματα στη Γη, που τα βλέπουμε κάθε μέρα στις ειδήσεις και επομένως τα θεωρούμε κατά κάποιον τρόπο “δεδομένα”, φαίνονται πολύ διαφορετικά από τη δική μας σκοπιά. Δε βλέπουμε καθόλου σύνορα από το Διάστημα. Βλέπουμε απλώς έναν μοναδικό πλανήτη με μια λεπτή, εύθραυστη ατμόσφαιρα, που αιωρείται σε ένα αχανές και εχθρικό σκοτάδι. Από εδώ πάνω είναι ξεκάθαρο ότι στη Γη είμαστε μία ανθρωπότητα και επομένως έχουμε την ίδια μοίρα».

6.000 ώρες προετοιμασίας

Η προετοιμασία του Αλεξάντερ με σκοπό να γίνει αστροναύτης ξεκίνησε πριν από 4½ χρόνια, όταν επιλέχθηκε από την ESA για την τάξη του 2009. Από τότε έχει κάνει 3.000 ώρες προετοιμασίας με την ESA, που συμπεριλαμβάνουν ιατρικές εξετάσεις αλλά και διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, 3.000 ώρες προετοιμασίας από συ-νεργάτες του International Space Station (Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού), στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Ρωσία και την Ιαπωνία, που συμπεριλαμβάνουν σωματικές ασκήσεις και εξομοιώσεις συνθηκών Διαστήματος. Για όλη αυτή την προετοιμασία ο Αλεξάντερ υπολογίζει ότι διήνυσε 400.000 χιλιόμετρα με αεροπλάνο!

Πηγή: Ερευνητές

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις