Η προικισμένη μαθηματικός Ada Lovelace


H Ada Lovelace, η προικισμένη βρετανίδα μαθηματικός που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815, ήταν η κόρη του σπουδαίου Βρετανού ποιητή και διάσημου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα και της Anne Isabelle Milbanke.
Η ενασχόλησή της με τα μαθηματικά οφειλόταν περισσότερο στη μητέρα της, στην αγάπη που και εκείνη έτρεφε για τα μαθηματικά και, γενικότερα, για τις Επιστήμες. Οι γονείς της Ada Lovelace δεν έμειναν αρκετά χρόνια μαζί. Χώρισαν το 1816 και αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου τους ο Λόρδος Βύρωνας ξεκίνησε το μεγάλο και μοιραίο ταξίδι του για την Ελλάδα. Πέθανε τον Απρίλιο του 1824 στο Μεσολόγγι, όταν η κόρη του ήταν οκτώ ετών.
Από αρκετά μικρή ηλικία η Ada Lovelace ενδιαφέρθηκε για τους αριθμούς και τη γλώσσα. Είχε για δασκάλους ξεχωριστές προσωπικότητες της εποχής της : τον κοινωνικό μεταρρυθμιστή William Frend, τον γιατρό της οικογένειας William King, τη Σκωτζέζα μαθηματικό και αστρονόμο Mary Somerville, μια από τις πρώτες γυναίκες που είχε γίνει δεκτή στις τάξεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Σε ηλικία των 17 ετών, η Ada γνώρισε τον σπουδαίο μαθηματικό και εφευρέτη Charles Babbage o οποίος έγινε μέντοράς της. Μέσω του Babbage άρχισε να σπουδάζει προηγμένα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με καθηγητή τον Βρετανό μαθηματικό και επιστήμονα της Λογικής, Augustus De Morgan. Η Ada ήταν γοητευμένη από τις ιδέες του Babbage, που θεωρείται ο πατέρας των υπολογιστών. Ο Babage επινόησε τον πρώτο μηχανικό υπολογιστή, ο οποίος σταδιακά οδήγησε στη δημιουργία της προχωρημένης εξέλιξης των υπολογιστών που γνωρίζουμε σήμερα. Η Ada Lovelace δεν έμεινε, όμως, μόνο στον θαυμασμό των επιτευγμάτων των άλλων, αλλά κατάφερε να εξελίξει τις ιδέες τους.
Ο Charles Babbage έδωσε το 1841 μια διάλεξη στο Τορίνο για την εφεύρεση του μηχανικού υπολογιστή και ο Ιταλός μαθηματικός Luigi Menabrea δημοσίευσε ένα άρθρο στη γαλλική γλώσσα για αυτή τη διάλεξη. Η Ada το 1843, με την προτροπή του Babbage, μετάφρασε και σχολίασε το άρθρο του Menabrea, προσθέτοντας πώς μια παρόμοια μηχανή στο μέλλον θα μπορεί να επιλύει μαθηματικά προβλήματα. Στο ίδιο κείμενο η Αda Lovelace σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο μια αναλυτική μηχανή θα μπορούσε να κάνει πολύπλοκους υπολογισμούς και κάνει αναφορά στη λειτουργία μιας μεθόδου επανάληψης οδηγιών, που παραπέμπει στον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι υπολογιστές. Για αυτό και η Ada Lovelace, η οποία πέθανε από καρκίνο το 1852 σε ηλικία 37 ετών, θεωρείται, σήμερα, η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις