Αναβλήθηκε η εκτόξευση του νέου διαστημικού σκάφους των ΗΠΑ

Τρία χρόνια μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, η NASA είναι σχεδόν έτοιμη να εκτοξεύσει το νέο σκάφος Orion, σχεδιασμένο να μεταφέρει τους Aμερικανούς πέρα από τη Σελήνη και τελικά στον Άρη.
Όμως η δοκιμαστική, μη επανδρωμένη πτήση αναβλήθηκε την Πέμπτη λόγω προβλημάτων σε βαλβίδες των προωστήρων.
Τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου βαρέων-βαρών Delta ΙV, το Orion παραμένει τώρα στην εξέδρα εκτόξευσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ.
Λίγο πριν το κλείσιμο του παράθυρου εκτόξευσης στις 16.44 ώρα Ελλάδας, οι τεχνικοί της NASA δεν είχαν ακόμα καταφέρει να λύσουν το πρόλημα στις βαλβίδες των δεξαμενών υδρογόνου.
Η επόμενη ευκαιρία εκτόξευσης ξεκινά λίγο μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή.
Στις 4,5 ώρες που θα διαρκέσει η αποστολή, η κάψουλα θα θα πραγματοποιήσει δύο περιφορές από τη Γη και θα φτάσει σε ύψος 5.800 χιλιομέτρων, 15 φορές μεγαλύτερο από το ύψος στο οποίο κινείται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Orion με τους ηλιακούς συλλέκτες ανοιχτούς (NASA)
Στη συνέχεια το Orion θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32.000 χιλιομέτρων την ώρα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία της θερμικής ασπίδας του στους 2.200 βαθμούς Κελσίου. Τελικά θα πέσει με αλεξίπτωτα στον Ειρηνικό, περίπου 800 χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές, και θα συλλεχθεί από σκάφη του αμερικανικού ναυτικού.
Δοκιμή διά πυρός: Animation της NASA εξηγεί τις βασικές παραμέτρους της αποστολής
To Orion μπορεί να θυμίζει τις κάψουλες του προγράμματος Apollo τη δεκαετία του 1970, φέρει όμως πιο προηγμένα συστήματα, όπως βελτιωμένη θερμική ασπίδα και χειριστήρια που αναπτύχθηκαν αρχικά για το Boeing 787 Dreamliner. Βασικός εργολάβος για την κάψουλα, η οποία έχει πέντε μέτρα διάμετρο και θα προσφέρει τέσσερις με έξι θέσεις, είναι η Lockheed Martin.
Ο σχεδιασμός του Orion ξεκίνησε το 2004 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, στο πλαίσιο του προγράμματος Constellation για την επιστροφή των Aμερικανών στη Σελήνη. Όταν ο νέος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε τα σχέδια του προκατόχου του, το Orion παρέμεινε αλλά ο προορισμός άλλαξε: η NASA πρώτα θα πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή και αργότερα, πιθανώς τη δεκαετία του 2030, θα προχωρήσει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
Μελλοντικά η κάψουλα θα εκτοξεύεται με τον πύραυλο SLS («Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων») ο οποίος θα είναι ο ισχυρότερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Η ανάπτυξή του δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η επόμενη δοκιμαστική πτήση του Orion, και αυτή χωρίς πλήρωμα, προγραμματίζεται για το 2017. Η κάψουλα θα περάσει πίσω από τη Σελήνη πριν επιστρέψει τη Γη.

Πηγή: in.gr NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις