Video από το κόκπιτ: Η πύρινη κάθοδος του Orion στην ατμόσφαιρα

Νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δείχνει αυτό που θα έβλεπαν και οι αστροναύτες κατά την επιστροφή τους στη Γη με το νέο σκάφος Orion, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στις 5 Δεκεμβρίου.
Η δοκιμαστική αποστολή μεταδόθηκε ζωντανά μέσω NASA TV, όμως το υλικό του νέου βίντεο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο: οι ραδιοεπικοινωνίες του σκάφους με τη Γη διακόπηκαν για λίγο μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, καθώς η τριβή με τον αέρα ανέβασε τη θερμοκρασία στους 2.200 βαθμούς Κελσίου και τύλιξε την κάψουλα σε ένα υπέρθερμο σύννεφο πλάσματος, ή ιονισμένου αερίου.

Το βίντεο ξεκινά δέκα λεπτά πριν από την προσθαλάσσωση του θαλαμίσκου στον Ειρηνικό και προέρχεται από κάμερες που βρίσκονταν στο κόκπιτ και κοιτούσαν τον ουρανό μέσα από τα παράθυρα. Το Orion εισέρχεται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 32.100 χιλιομέτρων την ώρα, και σύντομα τυλίγεται σε πλάσμα.
Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, το πλάσμα αλλάζει χρώμα από άσπρο σε κίτρινο σε ελαφρύ μοβ και τελικά σε ματζέντα.
Όταν πια ο θαλαμίσκος έχει επιβραδύνει αρκετά, το βίντεο δείχνει την ανάπτυξη μιας σειράς αλεξιπτώτων που το επιβραδύνουν μέχρι τα 32 χιλιόμετρα την ώρα.
To Orion, με διάμετρο πέντε μέτρα και βάρος οκτώ τόνους, σχεδιάστηκε να μεταφέρει για πρώτη φορά τους αμερικανούς αστροναύτες πέρα από την τροχιά της Σελήνης -πρώτα στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.
Η επόμενη δοκιμαστική πτήση του Orion, και αυτή χωρίς πλήρωμα, προγραμματίζεται για το 2018. Η κάψουλα θα περάσει πίσω από τη Σελήνη πριν επιστρέψει τη Γη.
Η πρώτη επανδρωμένη πτήση θα ακολουθήσει τη διετία 2020-2021.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ  NASA


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις