Από τον Κοπέρνικο στην ψηφιακή εποχή


«Ποιοι είμαστε και με ποιους τρόπους σχετιζόμαστε μεταξύ μας;» Πριν από μερικές δεκαετίες, τέτοιου είδους ερωτήματα έμοιαζαν να έχουν ικανοποιητικές και ξεκάθαρες απαντήσεις. Με το πέρασμα του χρόνου και την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η απάντηση σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα μοιάζει πιο σύνθετη. Ο καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Luciano Floridi υποστηρίζει ότι οι εκρηκτικές εξελίξεις στον τρόπο διάδοσης της πληροφορίας και η ανάπτυξη της επικοινωνίας αλλάζουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις μας για την ανθρώπινη φύση.
Καθώς τα όρια ανάμεσα στη διαδικτυακή και την πραγματική ζωή αμβλύνονται και η επικοινωνία μας γίνεται εφικτή μέσα από δεκάδες τεχνολογικά αντικείμενα, η θέση μας στον κόσμο της πληροφορίας αποκτά διαφορετική σημασία. Οι περσόνες που υιοθετούμε στα κοινωνικά δίκτυα, για παράδειγμα, τροφοδοτούν την πραγματική ζωή με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέου τύπου ζωής, την οποία ο Luciano Floridi αποκαλεί «onlife». Συνεπώς, μετά την τροπή που πήρε ο κόσμος μας ύστερα από της επαναστατικές ανακαλύψεις του Κοπέρνικου, του Δαρβίνου και του Φρόιντ, η νέα κατεύθυνση που ακολουθούμε έχει τη σημασία μιας ακόμα επαναστατικής εξέλιξης.



Αυτή η καινούργια πραγματικότητα είναι συνδεδεμένη με δεκάδες καθημερινές δραστηριότητες και επηρεάζει τους βασικότερους τομείς της ζωής μας: την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τις καταναλωτικές μας συνήθειες, τις σχέσεις μας με την πολιτική και την οικονομία. Τα νέα ερωτήματα σχετίζονται πλέον με τη διαχείριση των νέων αγαθών, καθώς και με τους κινδύνους ή τους περιορισμούς που επιβάλει η κοινωνία της πληροφορίας.
Στο ολιγόλεπτο βίντεο που ακολουθεί, μια παραγωγή του BBC radio 4, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα στάδια της εξέλιξης των αντιλήψεων μας, από την εποχή που θεωρούσαμε τη γη το κέντρο του σύμπαντος, μέχρι την σύγχρονη κοινωνία των δικτύων, των υπολογιστών και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις