Πέθανε ο κορυφαίος μαθηματικός του 20ου αιώνα John Nash
Ο μαθηματικός, του οποίου η ζωή έγινε ευρύτερα γνωστή από την ταινία του Ρον Χάουαρντ Ένας υπέροχος άνθρωπος (2001) με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του Αλίσια σε τροχαίο που έγινε το Σάββατ στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τζον Νας ήταν 86 ετών και η σύντροφός του 82. Το ζευγάρι επέβαινε σε ταξί το οποίο συγκρούστηκε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο Νας και η σύντροφός του, που όπως όλα δείχνουν δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας, εκτινάχτηκαν από το όχημα κατά τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα να υποκύψουν λίγη ώρα μετά στα τραύματά τους.
Ο Νας, «ο γίγαντας της μαθηματικής σκέψης του 20ου αιώνα» όπως τον αποκαλούσαν, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Το 1994 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν καιΤζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Εισήγαγε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, η οποία και πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.
Φέτος ο Νας τιμήθηκε, επίσης, μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ με το Βραβείο Άμπελ «για την εντυπωσιακή και γόνιμη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της θεωρίας των μη-γραμμικών, μερικών διαφορικών εξισώσεων και για τις εφαρμογές της στη γεωμετρική ανάλυση». Αν και οι δύο μαθηματικοί δεν συνεργάστηκαν ποτέ, επισήμως, σε οποιαδήποτε επιστημονική εργασία, επηρέασαν δραστικά ο ένας τη σκέψη του άλλου, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Στο ίδιο κείμενο μνημονεύεται η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του πεδίου των μερικών διαφορικών εξισώσεων, δηλαδή των εξισώσεων που αφορούν ποσοστά μεταβολής, τα οποία ανέκυψαν, πρωτίστως, για να περιγράψουν φυσικά φαινόμενα, αλλά αποδείχθηκαν εξίσου χρήσιμα στην ανάλυση αφηρημένων γεωμετρικών αντικειμένων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τζον Νας έγινε ευρύτερα γνωστός και από την ταινία του Ρον Χάουαρντ με θέμα τη ζωή του, κυρίως την προσπάθειά του να υπερβεί τα προβλήματα ψυχιατρικής φύσης που τον απασχόλησαν περισσότερο από 30 χρόνια. Ο Νας είναι, επίσης, ο πρώτος επιστήμονας που έχει βραβευτεί με δύο κορυφαία Βραβεία, το Άμπελ φέτος, και το Νόμπελ Οικονομικών το 1994, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της θεωρίας παιγνίων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου