Πρωτοποριακό σχέδιο για πρόγνωση διαστημικού καιρού και ηλιακών καταιγίδων

Οι εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας (coronal mass ejections)στον Ήλιο έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη πλάσματος δισεκατομμυρίων τόννων προς τη Γη σε ταχύτητες που αγγίζουν τα 2.500 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο- και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον πλανήτη μας, και συγκεκριμένα σε δίκτυα παροχής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Μία βρετανική κοινοπραξία προτείνει μία αποστολή με σκοπό την έγκαιρη (5 ημερών) προειδοποίηση σχετικά με επικίνδυνη ηλιακή δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στις υποδομές στον πλανήτη μας. Το concept της αποστολής Carrington-L5 πρόκειται να παρουσιαστεί στο National Astronomy Meeting στο Λάντουντνο από τον Dr. Μάρκο Τρίχα της Airbus Defence and Space.
Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει προσθέσει τις ηλιακές καταιγίδες στη λίστα του National Risk Register of Civil Emergencies από το 2011. To Met Office Space Weater Operations Centre (MOSWOC) δημιουργήθηκε για την προστασία της χώρας από απειλές διαστημικού καιρού, και επί της παρούσης για αυτό τον σκοπό (προειδοποιήσεις άφιξης CME στη Γη) χρησιμοποιούνται μέσα όπως το SOHO, το STEREO και το SDO. Ωστόσο καμία εξ αυτών δεν είναι σχεδιασμένη για να παρέχει δεδομένα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, που είναι απαραίτητα για έγκαιρες προγνώσεις- ενώ τα διαστημικά σκάφη που χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς πλέον έχουν «γράψει» πολλά χρόνια στο Διάστημα- συγκεκριμένα το STEREO, που παρείχε απαραίτητα δεδομένα για έγκαιρη προειδοποίηση, είναι πλέον πίσω από τον Ήλιο και δεν μπορεί να στείλει στοιχεία στη Γη. Γενικότερα, η δυνατότητα υπολογισμού/ πρόγνωσης της άφιξης CME στη Γη είναι περιορισμένη.
Σκοπός της κοινοπραξίας είναι η αντικατάσταση των δεδομένων που παρέχονται από τους εν λόγω δορυφόρους μέσω μιας νέας αποστολής που θα παρέχει συνεχόμενα στοιχεία από σταθερή τροχιά. Το Carrington-L5 θα χρησιμοποιεί ένα σημείο βαρυτικής ισορροπίας Λαγκράνζ (L5) από όπου θα μπορεί να παρακολουθεί τα δρώμενα στην επιφάνεια του Ήλιου συνεχώς, παρέχοντας προειδοποιήσεις έγκαιρα (αρκετές ημέρες πριν).
Πίσω από το φιλόδοξο concept βρίσκονται η Airbus Defence and Space, σε συνεργασία με το Met Offce, το Mullard Space Science Laboratory, το Rutherford Appleton Laboratory και το Imperial College London.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις