Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

NASA: Νέες ενδείξεις για τρεχούμενα νερά στον πλανήτη Aρη

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι αλμυρό νερό κυλάει τα καλοκαίρια στον Αρη, η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι υπάρχουν και λίμνες που ενδέχεται να κρύβουν απολιθώματα μικροβιακής ζωής δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με στοιχεία του διαστημικού οχήματος «Curiosity».
Οι παρατηρήσεις του «Curiosity» στον μεγάλο κρατήρα Γκέιλ, του κόκκινου πλανήτη, όπου βρίσκεται το διαστημικό σκάφος από τον Αύγουστο του 2012, ενισχύουν την εκδοχή για τρεχούμενα νερά πιιθανώς πριν από 3,8 έως 3,3 δισεκατομμύρια χρόνια, σε μια μεγάλη λίμνη, άγνωστου βάθους .
Όλα αυτά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας γεωλόγος Τζον Γκρότσινγκερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), ενισχύουν τις πιθανότητες να είχε κάποτε αναπτυχθεί ζωή στον “Αρη, χάρη στο υγρό περιβάλλον του, το οποίο πιθανώς διατηρήθηκε για εκατομμύρια χρόνια.
Παραμένει μυστήριο πώς ο “Αρης διατήρησε νερά στην επιφάνειά του, καθώς πολύ νωρίς έχασε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρά του. Ίσως, σε αντιστάθμισμα, να υπήρχαν «αέρια του θερμοκηπίου», που βοήθησαν το νερό να διατηρηθεί.
Tα νέα στοιχεία για το υγρό παρελθόν του “Αρη παρουσιάσθηκαν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» και βασίσθηκαν σε ανάλυση των ιζημάτων στον πυθμένα του κρατήρα, καθώς και σε φωτογραφίες.

Πηγή: ΕΡΤ NASA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...