Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ολική έκλειψη Ηλίου όπως καταγράφηκε από το Διάστημα

Οι μόνοι που κατάφεραν να δουν την ολική έκλειψη Ηλίου της περασμένης Τετάρτης ήταν μερικά εκατομμύρια τυχεροί στην Ινδονησία. Για τους υπόλοιπους, η NASA παρουσιάζει ένα μοναδικό βίντεο, το πρώτο που καταγράφει μια ολική έκλειψη από το Διάστημα.

Το παρακάτω animation δείχνει τη σκιά της Σελήνης να κινείται στην επιφάνεια της Γης στις περίπου τέσσερις ώρες που διήρκεσε η έκλειψη.Το animation συναρμολογήθηκε από 13 διαδοχικές εικόνες που ελήφθησαν από τον αμερικανικό δορυφόρο DSCOVER, ένα ασυνήθιστο σκάφος που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, περίπου 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη.
Η κύρια αποστολή του DSCOVER είναι να παρακολουθεί τον ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων- και να προειδοποιεί για ηλιακές καταιγίδες. Η δευτερεύουσα αποστολή του είναι να μεταδίδει πανοραμικές εικόνες της πλευράς της Γης που λούζεται στο φως της ημέρας.
Εκτός από το DISCOVER, την έκλειψη μπόρεσε να καταγράψει και ο ιαπωνικός δορυφόρος Himawari-8 που κινείται σε γεωσύγχρονη τροχιά, έχει δηλαδή την ίδια γωνιακή ταχύτητα με τη Γη και παραμένει μετέωρος πάνω από το ίδιο σημείο του πλανήτη.
Η διαφορά είναι ότι ο Himawari-8 δεν μπόρεσε να καταγράψει την έκλειψη από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως λέει ο Άνταμ Ζάμπο, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής DSCOVER, «το ιδιαίτερο με τη δική μας περίπτωση είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στη γραμμή Γης-Ήλιου και μπορούμε έτσι να παρακολουθήσουμε το πέρασμα της σεληνιακής σκιάς από τη μία άκρη της Γης μέχρι την άλλη.
«Ένας γεωσύγχρονος δορυφόρος θα μπορούσε, αν ήταν τυχερός, να καταγράψει το μέσο της έκλειψης το μεσημέρι στη δική του ώρα.
»Από ό,τι γνωρίζω, κανείς άλλος δεν έχει καταγράψει μια ολόκληρη έκλειψη σε ένα σετ εικόνων ή σε βίντεο» καμαρώνει ο ερευνητής.

                     

Πηγή: in.gr   NASA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...