Οι ικανότητες των παιδιών


Η ικανότητα των παιδιών να σχεδιάζουν με ευκρίνεια ανθρώπινες φιγούρες δεν αποκαλύπτει μόνο κάποια καλλιτεχνική δεξιότητα, αλλά σηματοδοτεί ευρύτερες γνωστικές ικανότητες και πιθανόν έφεση στα μαθηματικά στην ενήλικη ζωή. Η άποψη αυτή προκύπτει από έρευνα που δημοσίευσε, πρόσφατα, μια ομάδα γενετιστών από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που σχεδίαζαν καθαρά σε ηλικία τεσσάρων ετών το πρόσωπο μιας ανθρώπινης φιγούρας είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά στην ηλικία των δώδεκα ετών από εκείνα τα παιδιά που σχεδίαζαν με λιγότερη ακρίβεια τις φιγούρες. Τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους ερευνητές, επειδή τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν δίδυμα, είχαν σχέση με το βαθμό που αυτό το αποτέλεσμα συνδεόταν με τα γονίδια τους ή με το περιβάλλον που μεγάλωναν.
Τελικά, διαπίστωσαν ότι ενώ τα γονίδια εξηγούσαν, εν μέρει, αυτές τις διαφορές μεταξύ των παιδιών, οι παράγοντες που σχετίζονταν με το περιβάλλον ήταν η κύρια πηγή επίδρασης της απόδοσής τους. Οι ερευνητές είχαν προβλέψει ότι τα τετράχρονα παιδιά που τα κατάφερναν καλύτερα στο σχέδιο θα είχαν καλύτερη επίδοση στα μαθηματικά, εξαιτίας αρκετών χαρακτηριστικών που μοιράζονται τα μαθηματικά με το σχεδιασμό του προσώπου μιας ανθρώπινης φιγούρας: το στοιχείο της αναλογικότητας, η σωστή χρήση του χώρου και η αίσθηση της συμμετρίας.
maths-1


Ωστόσο, σε αντίθεση με τις αρχικές τους προσδοκίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ του σωστού σχεδιασμού μιας φιγούρας και των καλών επιδόσεων στα μαθηματικά, δεν είναι καθορισμένη. Ενώ βρέθηκε μια γενετική σχέση που ευνοεί την καλή απόδοση σε αυτές τις δοκιμασίες, το αποτέλεσμα δεν εξηγείται μόνο γενετικά, αλλά συνδέεται με παράγοντες σχετικούς με το περιβάλλον των παιδιών οι οποίοι ευνοούν, γενικότερα, την ευφυΐα τους και όχι μόνο την ικανότητά τους να τα καταφέρνουν στα μαθηματικά.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αντλήθηκαν από 4.999 μονοζυγωτικά και 9.581 διζυγωτικά δίδυμα παιδιά και των δύο φύλων. Τα σχέδια αξιολογήθηκαν με γνώμονα την Κλίμακα Παιδικών Δεξιοτήτων McCarthy αλλά και ειδικά κριτήρια των ερευνητών.

Πηγή: Goldsmiths, University of London Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις