Επανεκκίνηση της Φιλοσοφίας



Την αμηχανία της … Φιλοσοφίας και των εκπροσώπων της στον σύγχρονο κόσμο επισημαίνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Οξφόρδης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Luciano Floridi. «Η φιλοσοφία, σήμερα, μοιάζει λίγο με έναν υπολογιστή που η μνήμη του αρχίζει να εξασθενεί», γράφει.
Και προσθέτει: «Ξεκινά καλά, ασχολείται με σημαντικά και σοβαρά ζητήματα, χρήσιμα για όλους. Ωστόσο, με τον καιρό, η ταχύτητά του επιβραδύνεται. Η φιλοσοφία στις μέρες μας δείχνει να επικεντρώνεται περισσότερο στα ερωτήματα των φιλοσόφων και όχι στα ίδια τα φιλοσοφικά ζητήματα. Ο σχολαστικισμός ισοδυναμεί με καταστροφή του συστήματος το οποίο χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση».

Γενικότερα, ο Luciano Floridi τονίζει ότι βιώνουμε μια κρίσιμη, μεταβατική καμπή στην ιστορία μας με την έλευση της πληροφορικής επανάστασης η οποία αλλάζει σε βάθος, γρήγορα και αμετάκλητα, κάθε έκφανση της ζωής και της σκέψης μας: την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία, την επικοινωνία και το εμπόριο, την αγάπη και το μίσος, την πολιτική και τις συγκρούσεις, τον πολιτισμό και την υγεία. «Τη στιγμή που οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τον κόσμο μας, η φιλοσοφία παραμένει αυτοαναφορική και αναλώνεται σε συζητήσεις για θέματα περιττά, δευτερεύουσας σημασίας».
Για τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η ψηφιακή τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, όπως ο τροχός ή η μηχανή, που αλλάζει εν μέρει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον κόσμο. Είναι πάνω από όλα ένα σύστημα διαμόρφωσης το οποίο επηρεάζει σταδιακά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, το πώς σχετιζόμαστε με αυτόν, πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας και πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.
Ο ίδιος σημειώνει ότι από τη δεκαετία του ’50 η επιστήμη των υπολογιστών και των ψηφιακών τεχνολογιών έχει αλλάξει την αντίληψή μας για το ποιοι είμαστε. Από πολλές απόψεις, ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε αυτόνομες οντότητες, αλλά μάλλον διασυνδεδεμένοι πληροφοριακοί μεσάζοντες, που μοιραζόμαστε μαζί με άλλα βιολογικά όντα και μηχανές ένα παγκόσμιο περιβάλλον, φτιαγμένο από πληροφορίες. Αν χρειαζόμαστε έναν κορυφαίο εκπρόσωπο για αυτή την επανάσταση, θα πρέπει, σίγουρα, να τον αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του Alan Turing.
«Μερικές φορές, οι ψηφιακές εφαρμογές φαίνεται να γνωρίζουν περισσότερα από ότι εμείς για τις επιθυμίες μας», σημειώνει. Και καταλήγει: «Έχουμε ανάγκη τη Φιλοσοφία για να κατανοήσουμε τις ριζικές αλλαγές που επέφερε η πληροφορική επανάσταση. Και την χρειαζόμαστε στην καλύτερή της μορφή, γιατί οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι προκλητικές».

Πηγή: OUPblog
http://thalesandfriends.org/el/2016/04/20/epanekkinisi-tis-philosofias/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις