Ο κόσμος του Blaise Pascal

Ο κορυφαίος Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος Blaise Pascal (1623 – 1662) υπήρξε μεταξύ άλλων εφευρέτης της πρώτης υπολογιστικής μηχανής, θεμελιωτής, μαζί με τον Pierre Fermat, της Θεωρίας των Πιθανοτήτων και πρόδρομος της μαθηματικής θεωρίας αποφάσεων.
Έγραψε επίσης μια σειρά από πεσιμιστικούς αφορισμούς, πικρές διαπιστώσεις για τον ίδιο, που δίνουν, όμως, κουράγιο σε όσους τους διαβάζουν μέχρι σήμερα. Ίσως θα έχετε διαβάσει τουλάχιστον έναν από τους αφορισμούς του, όπως αυτόν που έγραψε για την καταγωγή της ανθρώπινης δυστυχίας: « Όλες οι δυστυχίες του ανθρώπου απορρέουν απ΄την ανικανότητά του να καθίσει μόνος και σιωπηλός σ΄ένα δωμάτιο».
Η πλατφόρμα The School of Life παρουσίασε πριν από λίγες μέρες σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο μια εικονογραφημένη βιογραφία του Pascal στην οποία συνοψίζεται η προσφορά του στην ανθρώπινη σκέψη.
Ο Πασκάλ δεν ανήκε στους ανθρώπους με εσωτερική ηρεμία, αλλά στις «τρομακτικές ιδιοφυΐες» σύμφωνα με τον Chateaubriand, επειδή πλησίασε την αλήθεια με όλες τις αντιφάσεις που τη συνοδεύουν. Ανάμεσα στα πολλά θέματα που το απασχόλησαν, σε συνδυασμό με τα μαθηματικά και το ενδιαφέρον του για κάθε πτυχή της επιστήμης, ήταν το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και η τέχνη της πειθούς. Στις περίφημες «Σκέψεις» του εκφράζει έναν συλλογισμό, γνωστό στην ιστορία της φιλοσοφίας ως «το στοίχημα του Πασκάλ», σύμφωνα με τον οποίο ένας αγνωστικιστής έχει κάθε συμφέρον να οργανώσει τη ζωή του με βάση την υπόθεση ότι ο Θεός υπάρχει παρά με την αντίθετη υπόθεση.
Ο θάνατος, ο Θεός, το άπειρο, η φύση του σύμπαντος, τα όρια της λογικής, το νόημα της ζωής είναι, επίσης, ορισμένα από τα φιλοσοφικά θέματα που τον απασχόλησαν στη διάρκεια του βίου του. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η ποιότητα των στοχασμών του είναι ανάλογη με εκείνη που αναγνωρίζεται στα γραπτά του Ηράκλειτου και στα λακωνικά, αφοριστικά κείμενα του Wittgenstein.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις