Ελληνική καινοτομία : Διακόπτης υγρού φωτός με βάση τα σωματίδια, πολαριτόνια

Διακόπτη υγρού φωτός με βάση τα σωματίδια, πολαριτόνια, δημιούργησαν για πρώτη φορά διεθνώς Ελληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με ερευνητές του Κέμπριτζ και του Μεξικού.
Ο νέου τύπου διακόπτης είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τη βάση για τα ηλεκτρονικά του μέλλοντος, αφού εκτός των άλλων ελέγχεται με εξαιρετικά χαμηλή ενέργεια και λειτουργεί με μία κατάσταση υγρού φωτός, που είναι τα πολαριτόνια.
Η πρωτότυπη αυτή μικροσκοπική συσκευή αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του ΙΤΕ από την ομάδα Μικροηλεκτρονικής, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Παύλου Σαββίδη, η δε λειτουργία της αναλύθηκε σε συνεργασία με ερευνητές του Κέμπριτζ.
Εμπορικές προοπτικές
Ήδη ανοίγονται προοπτικές για την εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος, το οποίο υπερέχει πλήρως σε ιδιότητες από τα υπάρχοντα στην αγορά.
Η διαφορά της σημερινής τεχνολογίας στο συγκεκριμένο πεδίο έγκειται στο γεγονός πως οι υπάρχουσες ηλεκτρονικές διατάξεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά φορτία για την εσωτερική επεξεργασία της πληροφορίας και παλμούς φωτός για τη μεταφορά της, όπως οπτικές ίνες κλ.π.
Για τη χρήση της εν λόγω πρωτοποριακής συσκευής ο επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, Παύλος Σαββίδης, τόνισε σχετικά: «Αν και η πρωτότυπη συσκευή λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, ήδη αναπτύσσουμε παρόμοιες διατάξεις με υλικά που έχουν παρόμοια συμπεριφορά σε θερμοκρασίες δωματίου. Στόχος είναι η εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια. Ηδη γνωρίζουμε πώς να κατασκευάσουμε μεγάλους αριθμούς τέτοιων διατάξεων σε ένα μικροσκοπικό κύκλωμα ακριβώς όπως τα σημερινά ηλεκτρονικά - αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα».
Ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Materials», o Alexander Dreisman, για την υπεροχή της μικροσυσκευής δήλωσε: «Ο διακόπτης αυτός ουσιαστικά συγκεντρώνει τις καλύτερες ιδιότητες τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των οπτικών διατάξεων, που χρησιμοποιούνται σήμερα, στη μορφή μιας μικροσκοπικής συσκευής».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις