Το πείραμα MoEDAL στο CERN κυνηγά τα μαγνητικά μονόπολα


Το πείραμα MoEDAL (Monopole & Exotics Detector at the LHC) έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύσει μαγνητικά μονόπολα. Τα μαγνητικά μονόπολα, αν υπάρχουν, πιστεύεται ότι θα έχουν μεγάλη μάζα.
Καθώς όμως στον LHC πραγματοποιούνται συγκρούσεις με πρωτοφανή ενέργεια οι φυσικοί θεωρούν ότι θα μπορούσαν να σχηματιστούν τέτοια σωματίδια και να παρατηρηθούν από τον μεγάλο ανιχνευτή MoEDAL, που έχει εγκατασταθεί κοντά στο πείραμα LHCb. Η παρουσία των μαγνητικών μονοπόλων θα μπορούσε να εκδηλωθεί εξαιτίας του «μαγνητικού φορτίου» τους και του ισχυρού ιονισμού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν – περίπου 4700 φορές μεγαλύτερος από τα πρωτόνια. Ταυτόχρονα, πέραν του ιονισμού, ένα παγιδευμένο μονόπολο στον MoEDAL θα έδινε σήμα και σε ένα μαγνητόμετρο που καταγράφει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου.
Το πείραμα MoEDAL δεν ανίχνευσε προς το παρόν μαγνητικό μονόπολο, κατάφερε όμως να μικρύνει το «παράθυρο» αναζήτησης των μαγνητικών μονοπόλων, σύμφωνα με την πρώτη δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας του στην Journal of High Energy Physics: «Search for magnetic monopoles with the MoEDAL prototype trapping detector in 8 TeV proton-proton». Μεταξύ των ερευνητών του πειράματος MoEDAL βρίσκει κανείς τους: Νίκο Μαυρόματο και Μαρία Σακελλαριάδου από το King’s College στο Λονδίνο και την Βασιλική Μήτσου από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.
H πρώτη (πιθανή) και μοναδική (!) μέχρι σήμερα καταγραφή μαγνητικού μονοπόλου αναφέρθηκε το 1982 από τον Blas Cabrera και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters με τίτλο, «First Results from a Superconductive Detector for Moving Magnetic Monopoles», Phys. Rev. Lett. 48, 1378–1381 (1982).

Δείτε επίσης τον εκπρόσωπο του πειράματος MoEDAL, Jim Pinfold, να εξηγεί τι είναι τα μαγνητικά μονόπολα:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις