Πάμε για άλλους γαλαξίες με τον Stephen Hawking, τον Zuckerberg κι ένα Ρώσο μεγιστάνα
«Η Γη είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά πιθανόν να μην υπάρχει για πάντα. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να στραφούμε στ’ αστέρια», δήλωσε ο Stephen Hawking. «Πρόκειται για το συναρπαστικό πρώτο βήμα αυτού του ταξιδιού», συνέχισε παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία Breakthrough Starshot.
Η δυσοίωνη αλλά διαφωτιστική ρήση του Hawking επιβεβαιώνει τη διακηρυγμένη θέση πολλών επιστημόνων: αν επιθυμούμε να επιβιώσει το είδος μας, οφείλουμε να εξαπλωθούμε σε άλλα άστρα. Και η καλύτερη επιλογή που έχουμε προς το παρόν είναι το Άλφα του Κενταύρου, το πλησιέστερο σύστημα άστρων όπου πιθανολογείται η ύπαρξη πλανήτη (ή πλανητών) σαν τη Γη.
Με το βλέμμα στ’ αστέρια
Το υπερφιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα Breakthrough Starshot, που εκκινεί με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ως στόχο την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών και κατ’ επέκταση την εξεύρεση εναλλακτικών πλανητών για μετοίκηση.
Εξαγγέλθηκε από τον Ρώσο μεγιστάνα Yuri Milner, ιδρυτή της Breakthrough Initiatives. Πριν αποσπάσει τα φλας της δημοσιότητας, το project είχε κερδίσει το ενδιαφέρον του κορυφαίου φυσικού και κοσμολόγου Stephen Hawking. Ο Milner ανακοίνωσε επίσης ότι ο Mark Zuckerberg θα μετέχει, μεταξύ άλλων, στο συμβούλιο που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας.
(Φωτ.: Ο Yuri Milner επιδεικνύει το νανο-σκάφος που θα ταξιδέψει στο Άλφα του Κενταύρου.) |
Ο στόχος είναι η πρώτη αποστολή προς το Άλφα του Κενταύρου να αναχωρήσει από τη Γη μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια. Η αποστολή για προφανείς λόγους θα είναι μη επανδρωμένη και θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια (το πήγαινε!). Το Άλφα του Κενταύρου απέχει από τη Γη 4,4 έτη φωτός ή 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Αν υποθέσουμε ότι μία αντίστοιχη αποστολή ξεκινούσε σήμερα, θα έφτανε εκεί μετά από 30.000 χρόνια. Σαν πολύ δεν είναι; Σκέφτηκε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και έβαλε μπροστά το καινοτόμο εγχείρημα. Όσο αλλόκοτη κι αν ακούγεται η ιδέα, το γεγονός της μαζικής υποστήριξης από επιστήμονες και καθηγητές αποδεικνύει τις προοπτικές του.
Και πώς θα φτάσουμε στο Άλφα του Κενταύρου;
Δύσκολα. Αλλά θα φτάσουμε. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται ο επικεφαλής του Breakthrough Starshot, Pete Worden, o οποίος στο παρελθόν υπήρξε διευθυντής του ερευνητικού κέντρου AMES της NASA.
Τα νανοδιαστημόπλοια που θα ταξιδέψουν έως εκεί θα έχουν τις διαστάσεις ενός γραμματοσήμου και θα τρέχουν στο 20% της ταχύτητας του φωτός. Χάρη στην πρόοδο της νανοτεχνολογίας, πάνω τους θα χωρέσουν όλα τα απαιτούμενα για το ταξίδι, αλλά και για την επικοινωνία τους με τον πλανήτη μας, όταν με το καλό φτάσουν: κεραίες, πομποί, GPS, κάμερες και πολλά ακόμη. Το κόστος τους δεν θα υπερβαίνει το αντίστοιχο της παραγωγής ενός iPhone.
(Φωτ.: Τα νανοδιαστημόπλοια που θα ταξιδέψουν ως το Άλφα του Κενταύρου θα έχουν τις διαστάσεις ενός γραμματοσήμου και θα τρέχουν στο 20% της ταχύτητας του φωτός.) |
Σμήνη χιλιάδων μικροσκοπικών διαστημικών σκαφών θα εκτοξευτούν και θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί θα ξετυλίξουν τα «ηλιακά ιστία» τους, προκειμένου να απορροφήσουν ηλιακή ενέργεια, ώστε να ξεκινήσουν το μακρινό ταξίδι τους. Επειδή, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η ενέργεια αυτή δεν θα αρκεί, ένα ειδικό σύστημα λέιζερ θα υποβοηθά τα νανο-σκάφη. Η ιδέα των ηλιακών ιστίων είχε περιγραφεί από το αστροφυσικό Carl Sagan δεκαετίες πριν. Και να που μπορεί να υλοποιηθεί.
Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που κάνει τα πάντα για να επιβιώσει η ανθρωπότητα;
«Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι περισσότερο απ’ το να κοιτάμε τα αστέρια. Τώρα μπορούμε να φτάσουμε σε αυτά», δήλωσε ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, Yuri Milner.
Γεννημένος το 1961 στη Μόσχα, ο Milner εγκατέλειψε τις διδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας για να μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1990. Εκεί συνέχισε τις σπουδές του και, αφού εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε διάφορα επενδυτικά funds, στράφηκε στην τεχνολογία. Η ίδρυση της Digital Sky Technologies –νυν Mail.ru– υπήρξε ο βασικός πυλώνας της επιτυχίας του και πλέον είναι μέτοχος στο Facebook, το Spotify, το Twitter κ.ά.
Από το 2012, το ίδρυμα του Milner απονέμει τα βραβεία «The Breakthrough Prize» σε επιστήμονες από τους κλάδους της Φυσικής, των Ανθρωπιστικών επιστημών και των Μαθηματικών (τριών εκατομμυρίων δολαρίων έκαστο!). Πληροφορίες ΕΔΩ.
Η εμμονή του Yuri Milner με το διάστημα αρκεί για να μας γεμίσει με ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Μια ελπίδα που εξέφρασε κι ο ίδιος μαζί με την ευχή να ταξιδέψει το μικρό ρομποτικό σκάφος «Star Chip» σε άλλους γαλαξίες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου