220 εκατ. χρόνια αρχαιότερη η ζωή στη Γη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη, που αποδεικνύει ότι η ζωή στη Γη εμφανίσθηκε 220 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, παρουσίασαν χθες Αυστραλοί επιστήμονες.Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρωτόζωα ζούσαν στη Γη πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια αφού μελέτησαν απολιθωμένους στρωματολίτες που εντοπίστηκαν σε αρχαίους γεωλογικούς σχηματισμούς στα άκρα του παγωμένου όγκου της Γροιλανδίας.
Οι στρωματολίτες αυτοί είναι κατά 220 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότεροι από κάθε άλλο απολίθωμα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη της αυστραλιανής επιστημονικής ομάδας αποδεικνύει ότι η ζωή στη Γη εμφανίσθηκε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του πλανήτη μας, ο οποίος έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Αλαν Νάτμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουόλογκονγκ στην Αυστραλία. «Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί σταθμό στη χρονολόγηση της ζωής στον πλανήτη μας. Οι δομές και τα γεωχημικά χαρακτηριστικά των απολιθωμάτων αποδεικνύουν ότι η ζωή στη Γη εμφανίσθηκε νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε. Η ανακάλυψη αυτή κατέστη δυνατή χάρη στο –κατά τα άλλα θλιβερό– φαινόμενο της τήξης των προαιώνιων πάγων στα παράλια της Γροιλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μάρτιν-Τζούλιαν βαν Κράνεντονκ, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Επιβεβαίωση ενδείξεων
Οι εν λόγω στρωματολίτες, μήκους μεταξύ ενός και τεσσάρων εκατοστών, επιβεβαιώνουν τις βιολογικές ενδείξεις και τις μελέτες του γενετικού κώδικα πρωτοζώων, που τοποθετούσαν την εμφάνιση ζωής σε εκείνη τη γεωλογική περίοδο.
Η ανακάλυψη αναμένεται, στο μεταξύ, να βοηθήσει και στην αναζήτηση ζωής στον Αρη. Ο Κόκκινος Πλανήτης θεωρείται η πιθανότερη τοποθεσία εμφάνισης μικροβιακής ζωής στο ηλιακό σύστημα, εκτός της Γης. «Η σημασία της ανακάλυψης για τον Αρη έγκειται στο γεγονός ότι αν η ζωή στη Γη εμφανίστηκε με τέτοια ταχύτητα, το φαινόμενο αυτό θα είναι ακόμη ευκολότερο να διαπιστωθεί στην επιφάνεια του τότε υγρού και σήμερα ξηρού Αρη. Ισως να είναι δυνατός ακόμη και ο εντοπισμός τέτοιων απολιθωμάτων, χάρη στις φωτογραφίες που έχουν στείλει πίσω στη Γη τα οχήματα εξερεύνησης της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη», λέει ο καθηγητής Νάτμαν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις