Νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από το Mathesis


Τέσσερα νέα διαδικτυακά μαθήματα στην ελληνική γλώσσα προσφέρει αυτό το Φθινόπωρο το τμήμα διαδικτυακών μαθημάτων, Mathesis, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ). Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα που προσφέρει ψηφιακά μαθήματα στο επίπεδο των καθιερωμένων διεθνών προτύπων μέσω της πλήρως εξελληνισμένης εκδοχής της πλατφόρμας OpenEdx: αυτή που χρησιμοποιούν για τα διαδικτυακά τους μαθήματα το Harvard και το MIT και απευθύνεται όχι μόνο σε φοιτητές και επαγγελματίες επιστήμονες, αλλά και σε κάθε μορφωμένο πολίτη με επιστημονικά ενδιαφέροντα και πνευματικές ανησυχίες.

Ο προγραμματισμός και το περιεχόμενο των φθινοπωρινών μαθημάτων έχουν ως εξής:

ΦΛΣ1 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη (Νέο)
Διδάσκων: Βασίλης Κάλφας, Παν/μιο Θεσσαλονίκης

Έναρξη: 14 Νοεμβρίου 2016

                                                    
Το μάθημα παρακολουθεί τα πρώτα βήματα της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα, από τις αρχές του 6ου αιώνα ως την ενηλικίωσή της με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Υιοθετείται η χρονολογική εξιστόρηση, με τρεις βασικές ενότητες: 1. Η γέννηση της φιλοσοφίας, η μετάβαση από τον μύθο στον λόγο. 2. Η προσωκρατική περίοδος, από τον Θαλή στον Δημόκριτο. 3. Η κλασική περίοδος, από τους Σοφιστές και τον Σωκράτη στον Αριστοτέλη.

ΙΣΤ3.1 Παγκόσμια Ιστορία 1: Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τη φύση (Νέο)
Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Παν/μιο Αθηνών

Έναρξη: 14 Νοεμβρίου 2016

                                        

Ο άνθρωπος διήνυσε εκατομμύρια χρόνια ζωής ως τροφοσυλλέκτης και κυνηγός πριν γίνει -σχεδόν χθες- γεωργός και εφευρέτης μηχανών. Στη διάρκεια του μακρού αυτού χρόνου και πολύ πριν προβληματιστεί από το άφατο των θρησκευτικών του συλλήψεων, ο άνθρωπος αντιμετώπισε τη φύση σε όλες της τις προκλήσεις και τις εκφάνσεις και κατέκτησε τα όπλα με τα οποία στη συνέχεια στάθηκε απέναντι στο μεγαλύτερο θεριό: τον εαυτό του.

ΦΥΣ1.1 Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές (E)
Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Παν/μιο Κρήτης

Έναρξη: 26 Σεπτεμβρίου 2016

                                       

Γιατί τα άτομα συμπεριφέρονται ως συμπαγή και ασυμπίεστα σφαιρίδια ενώ είναι τελείως κούφια; Γιατί ένα άτομο οξυγόνου «βγαίνει» πάντα το ίδιο ακόμα και αν το διαλύσουμε και ρίξουμε ξανά τα ηλεκτρόνιά του γύρω από τον πυρήνα; Γιατί ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ενώ είναι νάνος μεγέθους; Αν ερωτήματα όπως τα παραπάνω προκαλούν το ενδιαφέρον σας και θα θέλατε να είστε σε θέση να τα απαντήσετε από πρώτες αρχές, τότε ένα μάθημα όπως τούτο εδώ θα σας βοηθήσει να το πετύχετε.

ΦΥΣ1.2 Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές (Νέο)
Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Παν/μιο Κρήτης

Έναρξη: 7 Νοεμβρίου 2016

                                        

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του μαθήματος Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω τις βασικές ιδέες της κβαντικής θεωρίας, κυρίως όμως τις εφαρμόζει στον ατομικό και μοριακό μικρόκοσμο με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών συστατικών του. Ειδικότερα οι δύο βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι η κβαντική εξήγηση του περιοδικού συστήματος των στοιχείων και του χημικού δεσμού καθώς και της αγώγιμης συμπεριφοράς των υλικών και του φωτός λέιζερ.

Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι ανοικτή και δωρεάν για όλους, ενώ μετά το πέρας της επιτυχούς παρακολούθησής τους δίδεται στους διαδικτυακούς φοιτητές σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, εδώ

Προσωπικά παρακολούθησα πέρσι τα μαθήματα του  Τραχανά και του Τομαρά, χωρίς όμως να πάρω την πιστοποίηση, είδα μόνον τις διαλέξεις λόγω έλλειψης χρόνου.
Είναι εξαιρετικό το επίπεδο και το υλικό που δίνεται .
Αξίζει πραγματικά ακόμη και αν δεν έχετε τον χρόνο να δώσετε τις εξετάσεις θα κερδίσετε πολλά βλέποντας τις διαλέξεις και διαβάζοντας τα κείμενα.
Έχω παρακολουθήσει  online μαθήματα από τα παρακάτω Πανεπιστήμια λαμβάνοντας την πιστοποίηση, και σας το συνιστώ . Είναι το μέλλον.

· Introduction to Astronomy (Duke University)
· Galaxies and Cosmology (CalTech California Institute of Technology)
· Astrobiology and the Search for Extraterrestrial Life (University of Edinburgh)
· How Things Work (University of Virginia)
· From the Big Bang to Dark Energy (University of Tokyo)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις