Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Διάττοντες Αστέρες Νοεμβρίου 2016


Από αργά το βράδυ της Παρασκευής, 4 Νοεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου οι αστροπαρατηρητές θα πρέπει να κοιτάζουν ψηλά, ψάχνοντας για εξαιρετικά φωτεινά μετέωρα. Αυτά τα πεφταστέρια θα ακτινοβολούν από τον ομώνυμο αστερισμό του Ταύρου, που υψώνεται στα ανατολικά αργά την νύχτα αυτή την εποχή του έτους.
Αυτοί οι διάττοντες αστέρες έχουν κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και κινούνται λίγο πιο αργά κατά μήκος του ουρανού από το μέσο όρο μετεώρων. Κατά την κορύφωση και καθ 'όλη την διάρκεια της εβδομάδας που μας έρχεται περίπου 12 μετέωρα ανά ώρα θα μπορούσαν να είναι ορατά από σκοτεινό ουρανό. Το υπεύθυνο σώμα που προκαλεί την βροχή μετεώρων είναι ο κομήτης 2P/Encke. Οι Ταυρίδες κινούνται αργά και είναι λαμπρές. Η βραδιά της κορύφωσης τους είναι την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, 12 Νοεμβρίου. Το γεγονός ότι το φεγγάρι θα είναι 96% γεμάτο, καθιστά το θέαμα λιγότερο εντυπωσιακό.
Λεοντίδες
Photo Credit: Tony Halas
Η διάσημη βροχή διαττόντων αστέρων της οικογένειας των Λεοντίδων κορυφώνεται την βραδιά μεταξύ 17-18 Νοεμβρίου. Το προηγούμενο πρωινό μπορεί να είναι, επίσης, πάρα πολύ καλό το θέαμα. Εδώ είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να παρακολουθήσετε τα μετέωρα.
Το πόσα μετέωρα θα δείτε εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πότε θα παρακολουθήσετε την βροχή, από την καθαρότητα και το σκοτάδι του νυχτερινού ουρανού, καθώς και για το αν ή όχι μπορείτε να αποφύγετε την λάμψη του φεγγαριού. Αυτή η βροχή έχει γίνει γνωστή για το ότι παράγει καταιγίδες μετεώρων, αλλά δεν αναμένεται καταιγίδα Λεοντίδων για φέτος. Οι Λεοντίδες είναι συνήθως μία μέτρια βροχή, με τα συνήθη ποσοστά, περίπου 10 με 15 μετέωρα ανά ώρα κατά τις ώρες κορύφωσης, στο σκοτάδι πριν την αυγή.
Όπως με τις περισσότερες βροχές μετεώρων, η καλύτερη στιγμή για να παρακολουθήσετε τις Λεοντίδες είναι συνήθως τις ώρες ανάμεσα στα μεσάνυχτα και την αυγή. Η αναμενόμενη βραδιά κορύφωσης είναι 17 με 18 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης είναι η καλύτερη στιγμή για να τις παρακολουθήσετε. Επίσης, και οι πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου μπορεί να αξίζουν μια ματιά. Η λάμψη από το φεγγάρι κάνει και πάλι το θέαμα λιγότερο εντυπωσιακό, αφού η Πανσέληνος του Νοεμβρίου, που πραγματοποιείται στις 14 Νοεμβρίου, θα είναι μεγαλύτερη και θα σβήνει την λάμψη πολλών μετεώρων.
Οι Λεοντίδες είναι περισσότερο γνωστές για την παραγωγή μεγάλων καταιγίδων από μετέωρα κατά τα έτη 1833, 1866, 1966, και 2001. Αυτά τα ξεσπάσματα δραστηριότητας μετεώρων φαίνονται καλύτερα όταν το γονικό αντικείμενο, ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle, είναι κοντά στο περιήλιο (πλησιέστερη προσέγγιση στον ήλιο). Ωστόσο, αυτό που απολαμβάνουμε είναι τα συντρίμμια από περάσματα του κομήτη. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η γη δεν θα συναντήσει πυκνά νέφη από υπολείμματα του κομήτη μέχρι το 2099. Συνεπώς, όταν ο κομήτης επιστρέψει το 2031 και το 2064, δεν θα υπάρξουν καταιγίδες μετεώρων, αλλά ίσως έχουμε αρκετά καλή δραστηριότητα των Λεοντίδων, με ποσοστά άνω των 100 μετεώρων ανά ώρα.
Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε για τώρα, μέχρι και το έτος 2030, είναι η κορύφωση της βροχής να φτάσει περίπου τα 15 μετέωρα ανά ώρα και ίσως κάποια περιστασιακά αδύναμα ξεσπάσματα.
Η μεγαλύτερη «Καταιγίδα Διαττόντων» που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η «Καταιγίδα των Λεοντιδών» 
στις 12 προς 13 Νοεμβρίου του 1833 όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα από μια ροή δεκάδων μετεώρων 
κάθε δευτερόλεπτο που διήρκεσε επί ώρες. 
Ξυλογραφία, του Adolf Vollmy, που απεικονίζει την «Καταιγίδα των Λεοντιδών» του 1833.

Πηγή: Night Sky Greece


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...