Κινδυνεύει με λουκέτο το τηλεσκόπιο Arecibo

Λίγα τηλεσκόπια στον κόσμο - ίσως κανένα- είναι τόσο γνωστά όσο το γιγάντιο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, ένα γιγάντιο «πιάτο» με διάμετρο 305 μέτρα.Από το 1964 που εγκαινιάστηκε έως σήμερα, έχει κάνει αμέτρητες αστρονομικές ανακαλύψεις, έχει βοηθήσει να εντοπισθούν δυνητικά απειλητικοί για τη Γη αστεροειδείς και επιπλέον έχει. πρωταγωνιστήσει στις κινηματογραφικές ταινίεςΕπαφή με την Τζόντι Φόστερ και Επιχείρηση Χρυσά Μάτια του Τζέημς Μποντ.
Παρά την πλούσια καριέρα του, το τηλεσκόπιο πλέον απειλείται σοβαρά με κλείσιμο λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης. Οι αμερικανικοί φορείς που το διαχειρίζονται έχουν υποχρεωθεί σε περικοπές, και ένα από τα θύματα μπορεί να είναι το Αρεσίμπο, αναφέρει ο Guardian.
Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του Αρεσίμπο φθάνει περίπου τα 12 εκατομμύρια δολάρια και σήμερα καλύπτεται κατά 8 εκατ. δολάρια από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και κατά 4 εκατ. δολάρια από την NASA. Το NSF χρησιμοποιεί το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο για αστρονομική έρευνα, ενώ η NASA για αναζήτηση κοντινών αστεροειδών.
Το NSF έχει πρόβλημα να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του Αρεσίμπο, ενώ η NASA δεν έχει αντίρρηση, αρκεί να μη βάλει παραπάνω χρήματα. Το NSF, που έχει περιορισμένο προϋπολογισμό, βρίσκεται σε δίλημμα, επειδή καλείται να χρηματοδοτήσει νέα τηλεσκόπια, όπως το Large Synoptic Survey Telescope στη Χιλή.
Ανάμεσα στις δυνατότητες που εξετάζονται είναι να βρεθεί άλλος χρηματοδότης, να μετατραπεί το Αρεσίμπο σε μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο, να μπει στη ναφθαλίνη ή να καταστραφεί τελείως με εκρηκτικά.
Προς το παρόν, έχουν αποτύχει οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικού χρηματοδότη. Η τελική απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών για το μέλλον του τηλεσκοπίου αναμένεται το Μάιο.
Το Αρεσίμπο ήταν το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο έως το 2016, όταν τέθηκε σε λειτουργία το κινεζικό FAST με «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων. Και τα δύο, λόγω του μεγέθους τους, είναι κατασκευασμένα μέσα σε κοιλότητες του εδάφους.
Μεταξύ άλλων, το Αρεσίμπο χρησιμοποιήθηκε το 1974 για να σταλεί στο αστρικό σμήνος Μ13 ένα ραδιοσήμα με βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα, με την ελπίδα ότι κάποιοι νοήμονες εξωγήινοι θα το ανιχνεύσουν.

Πηγή: ΑΜΕ ΑΠΕ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις