Γνώση από το παρελθόν
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξει κάποιος μαθηματικά. Ένας πρωτότυπος τρόπος έρχεται από το μακρινό παρελθόν και εφαρμόζεται, τον τελευταίο καιρό με επιτυχία, στην Αγγλία. Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, οργάνωσε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας που απευθύνεται σε μικρούς μαθητές και βασίζεται στις μεθόδους διδασκαλίας που επικρατούσαν στην Αρχαία Ρώμη. Οι μαθητές καλούνται, αρχικά, να κάνουν μια σειρά από βασικές μαθηματικές πράξεις, πολλαπλασιασμό, διαίρεση και άλλους περισσότερο σύνθετους υπολογισμούς, χρησιμοποιώντας τους ρωμαϊκούς αριθμούς.
Μια βασική διαφορά στον τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων χρόνων σε σχέση με τον σημερινό εντοπίζεται, επίσης, στο γεγονός ότι οι μαθητές εκείνης της εποχής δεν έγραφαν τα ποσά που υπολόγιζαν, απλώς μάθαιναν να λύνουν τα προβλήματα αξιοποιώντας τον ρωμαϊκό άβακα ή έναν πίνακα μέτρησης με αποξηραμένα φασόλια. Επιπλέον, διδάσκονταν τα μαθηματικά ατομικά, και όχι ομαδικά μέσα σε μία τάξη, από έναν δάσκαλο που ακολουθούσε τις δικές τους ανάγκες. Συνεπώς, αυτή διαδικασία τους βοηθούσε να δουλέψουν, ακολουθώντας τους προσωπικούς τους ρυθμούς κατανόησης και μάθησης των προβλημάτων.
Ρωμαϊκός Άβακας |
Οι εμπνευστές του προγράμματος προμηθεύουν με τεχνικό και διδακτικό υλικό τους καθηγητές που ενδιαφέρονται να διδάξουν μαθηματικά με αυτό τον τρόπο : υλικά για να φτιάξουν τον άβακα και τους πίνακες μέτρησης, οδηγίες για την οργάνωση του μαθήματος και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τα μαθηματικά.
« Οι αρχαίοι τρόποι εκπαίδευσης, αρκετά διαφορετικοί από τους δικούς μας, μας βοηθούν να εκτιμήσουμε καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δικού μας συστήματος και να κατανοήσουμε ότι ο σύγχρονος τρόπος δεν είναι ούτε φυσικός ούτε ο πιο αποτελεσματικός», σημειώνει η Eleanor Dickey. Και καταλήγει : « Η σύνδεση των μαθητών με την Αρχαία Ρώμη και το παρελθόν, τους επιτρέπει να εξοικειωθούν τόσο με τα μαθηματικά όσο και με την Ιστορία».
Πηγή : phys.org
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου